Hoppa till huvudinnehåll

Bland tv-pekpinnar och stark bål

Riku Eklundh iklädd jackett
Riku Eklundh, iklädd morfars jackett. Riku Eklundh iklädd jackett Bild: Yle/Parad Media efter nio

Efter Nio laddar upp inför självständighetsdagen tillsammans med bland annat Riko Eklundh. Han har besökt slottsbalen fyra gånger men vet också hur man firar hemma.

Vår självständighet är självklar så länge den inte ifrågasätts. Med andra ord är det sällan som vi i dag över huvud taget tänker på saken. Som tur är finns det en dag om året som är ägnad självständigheten. Dagen firas som bekant i festens tecken, vilket Efter Nio inte är sen med att uppmärksamma.

Skådespelaren Riko Eklundh har besökt slottsbalen fyra gånger. De gånger han inte firat på slottet har han firat hemma med öppna dörrar. Men först till slottet.

– Det är vår absolut största fest. Samtidigt är det en stående fest där endast de viktigaste och äldsta dignitärerna sitter, berättar Eklundh.

Det bjuds det inte på champagne, utan en stark bål och nu på senare år också vin. Ursprungligen har det varit ett stort kaffe och kaka kalas för ungefär tvåtusen personer, men Eklundh har själv märkt att festen ser betydligt större ut på tv än när man själv är gäst på slottet.

Då tv-tittarna övergår till efterfestsändningarna har det roliga knappt hunnit börja på slottet. Eklundh tycker att det är då man ska bli kvar för att dansa då det äntligen blivit lite mera rum på dansgolvet.

Eklundh avslöjar inga direkta skvallersensationer, men påpekar att bålen som serveras på slottet är mycket stark. Det var en gång en kvinnlig politiker som drack lite väl mycket av bålen i början av festen och dansade därefter mycket utmanande med en kadett.

Tv-pekpinnen

Hemma hos Eklundh och hans sambo firas självständighetsdagen med öppna dörrar för familj, släkt, vänner och grannar. Det hör också till att Eklundh klär på sig sin morfars gamla jackett inför festen.

Förutom den trevliga samvaron tittar man naturligtvis på sändnigarna från slottet. Den som sitter närmast Eklundhs tv har äran och ansvaret för att använda en för ändamålet avsedd pekpinne med vilken man exakt kan peka ut vilken gäst det är på skärmen som man kommenterar eller kritiserar. I slutändan är det ändå högtidligare saker som man enligt Eklundh ska minnas under dagen.

– Det är mycket fokus på mat och klänningar. Men det är också viktigt att komma ihåg de som kämpat för att bevara självständigheten. Skål!

Självständighet

Minna Parikka
Minna Parikka. Minna Parikka Bild: Yle/Parad Media minna parikka

En annan som besökt slottet är den internationellt kända skodesignern Minna Parikka. Vad riktar hon sin uppmärksamhet mot under slottsbalen – är det människors skor eller något annat? Företagaren och kocken Louise Mérus har fått tag på årets slottsbalsmeny och tillreder några av läckerheterna i köket. Recepten hittar du här nedan.

Lottan Lauraliisa Pitkänen bodde på Karelska näset under Fortsättningskriget. Hon berättar om sina erfarenheter av kriget och då hon efteråt fick lämna hemtrakterna och bosätta sig i Österbotten.

Skådespelaran Pekka Strang hoppar in som regissör när programledarna Sonja, Mårten, Robban och Joakim ska göra en omtolkning av Okänd soldat. Det börjar trögt, men motivationen infinner sig efter lite krypande i den kalla höstskogen.

Veckans filmpremiärer, Maps to the Stars och Wish I Was Here presenteras av Kira Schroeder och Johanni Larjanko.

Läs också:
Jordärtskocka tarte tatin med getost
Rödbetstartar
Mörtmoussedipp med rotsakschips
Cocktailpavlova med havtornsfärskost och havtornssocker

Efter Nio, torsdagen den 4 december kl. 21:00 i Yle Fem och på Arenan.