Hoppa till huvudinnehåll

Experiment: Mörten klår importfisken

Gravad mört med Nobis dressing.
Gravad mört med Nobis dressing. Bild: YLE/Strömsö kavring

Storkök i bland annat skolor kunde övergå till mört på sina matsedlar, i stället för importerad tonfisk och lax. Det skulle gynna både miljön och ekonomin, visar försök i Jyväskylä.

Tidigare tyckte många att mörten var en skräpfisk. I takt med att medvetenheten om både miljö och ekonomi har ökat, har många ändå börjat tänka om. Det gjorde man också i Jyväskylä, i samband med ett försök i storköksmiljö.

Daghemmet och skolan Vesanko gick in för att laga mat på mört, i ställer för på importerad lax eller tonfisk. Det var Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra som stod bakom försöket. Målet var att reda ut om mörten kunde ersätta den importerade fisken i storköken och vilka effekter det i så fall kunde ha.

Verklig närmat

I experimentet köpte man in mört av en lokal fiskare. Kökspersonalen utvecklade sex olika recept av mört, bland annat mörtfrestelse och en paj-pizza med mört. De här blev favoriter bland kunderna, alltså eleverna i Vesanko.

Förutom att mörträtterna var goda, var de också miljövänliga. Eftersom fisken kom från regionen var det frågan om närmat. Samtidigt som man slapp långa transportsträckor, gynnades också sjöarna i området.

- I och med mörtfisket försvinner stora mängder kväve och fosfor ur vattnen. Det här betyder en mindre risk för övergödning, säger forskaren Frans Silvenius från Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi

Mörten är också ett klimatsmart val. Experterna räknade ut att ett kilo mört åstadkommer bara en sjättedel av de utsläpp som ett kilo tonfisk åstadkommer.

Billigt, men inte superbilligt

Mörten var också ett rätt ekonomiskt val för storköken. Med den billigaste tonfisken på burk kan den inhemska mörten inte konkurrera. Men jämfört med exempelvis strimlad lax är mörten konkurrenskraftig, visar försöket i Jyväskylä.

Dessutom kunde mörten på matsedeln sysselsätta finländare. Om man i exempelvis de offentliga köken i Jyväskylä övergick från importfisk till lokal mört, skulle det skapas fyra jobb i regionen, visar uträkningar som gjorts i samband med försöket.

Årligen köper offentliga kök in råvaror och mat för 350 miljoner euro. I exempelfallet Jyväskylä är bara fem procent av det som köken köper in närmat.

- Försöket visar att det är både möjligt och lönsamt att använda mört i storköken, säger sakkunniga Hanna-Leena Ottelin på Sitra.

I Jyväskylä börjar man nu utreda hur staden kunde börja använda mer mört i storköken. Det är redan klart att stadens åldringsvård tar in mörten på matsedlarna från och med mars 2015.

Läs också