Hoppa till huvudinnehåll

Fortfarande inget beslut om myrskyddsprogrammet

bild från demonstration för kärr
bild från demonstration för kärr Bild: Yle/Ki Svahnström kärrmarker,demonstration

Miljöminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) tar fortfarande inte ställning till hur man tänker gå vidare med frågan om skydd av våtmarker.

Den nya miljöministern hade sammankallat olika parter i dag för att diskutera myrskyddsprogrammet. Ministern meddelade att hon först ska bekanta sig med de skriftliga förslagen hon bett om innan hon fattar ett beslut.

Grahn-Laasonen har kritiserats från många håll för att hon lade myrskyddsprogrammet, som hade beretts i flera år, på is då hon tog över miljöministerposten efter Ville Niinistö (De gröna) tidigare i höst.

Miljöministern har bland annat velat utreda frågan om man kan skydda hotade myrtyper på frivillig basis. Markägare anser att frivillighet vore bra.

Vid Skogsägarnas förbund säger man med frivillighet uppnår de bästa resultaten - då ger man markägarna genuint en möjlighet att säga om de vill vara med i programmet.

Naturskyddsförbundet anser att total frivillighet inte fungerar eftersom myrarna ligger så splittrat och en myr kan ha flera olika ägare.

Miljöorganisationer anser att ministern avsiktligt drar ut på skyddsfrågan för att man inte ska hinna fatta beslut om saken under pågående regeringsperiod.

Målsättningen med myrskyddsprogrammet är att skydda 100 000 hektar av de mest värdefulla myrarna i södra Finland.

Läs också:
Expert på myrar hoppas att skyddsprogram blir av
Stubb: Myrskyddsprogrammet omvärderas - det upphävs inte