Hoppa till huvudinnehåll

Iran bombar IS medan koalitionen möts

USA:s utrikesminister John Kerry under en presskonferens i Kairo.
USA:s utrikesminister John Kerry står värd för koalitionens möte i Bryssel. USA:s utrikesminister John Kerry under en presskonferens i Kairo. Bild: EPA / KHALED ELFIQI kerry

Också Iran har nu utfört flygräder mot den Islamiska staten (IS) i Irak.

USA bekräftar för första gången att iranska F-4 jaktplan har angripit IS ställningar i östra Irak med den irakiska regeringen tillstånd, men utan att samarbeta med USA.

Iran har tidigare sänt rysktillverkade jaktplan till Irak, och det har allmänt spekulerats att planen flygs av piloter från Iran.

USA hävdar att det är Irak som koordinerar flygattackerna mot IS och att amerikanerna inte har med det att göra.

- Inget har förändrats vad gäller vår linje att inte koordinera militära aktiviteter med Iran, säger det amerikanska försvarsministeriet Pentagons talesman, amiral John Kirby.

Iran har länge haft goda relationer med den shiadominerade irakiska regeringen och parlamentet i Bagdad.

Iran bistår också regeringsstyrkor i Syrien, bland annat i kampen mot islamistrebeller från IS och Jabhat al-Nusra, terroristnätverket al-Qaidas representant i Syrien.

USA inledde sina flygräder mot IS i Irak i augusti och attackerna utsträcktes till Syrien i september.

Koalition mot IS möts i Bryssel

USA:s utrikesminister John Kerry står på onsdagen värd för den USA-ledda koalitionen mot IS möte.

Iran är inte med i koalitionen, som möts i Natos högkvarter i Bryssel.

När Kerry öppnade mötet med 62 andra utrikesministrar sade han att koalitionen fortsätter sin kampanj så länge det behövs. Också Finland utrikesminister Erkki Tuomioja deltar i mötet.

- Vårt engagemang mäts troligen i år, sade Kerry, utan att kommentera Irans flyganfall mot IS.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi sade till jorunalister att han var ovetande om iranska luftangrepp.

I Teheran vägrade Irans utrikesministerium att dementera eller bekräfta uppgifterna.

Iranska trupper har varit akriva på marken I Irak och hjälpt shiamilis och den irakiska regeringens trupper, men det här var första gången ISA bekräftade att Iransk luftvapen är inblandat.

USA håller som bäst på att försöka nå en överenskommelse ed Iran om landets kärnprogram, och enligt uppgifter har de två parterna diskuterat situationen i Irak vid sidan om kärnvapendiskussionerna.

USA:s president uppgavs tidigare ha skrivit I hemlighet till Iransk högste andliga ledare Ayatolla Ali Khamenei för att diskutera ett samarbete mot IS, såvida ett kärnavtal nås.

”IS måste delegitimiseras”

Tjänstemän uppger att koalitionen också ska diskutera hur man kunde stoppa flödet av utlännignar som åker till Mellanöstern för att strida med IS. Målet är att försvaga IS-”brandet” som har lockat många, delvis via sociala medier.

- När vi lyckas skada IS legitimitet kan vi vända människor emot IS och försvaga deras rekrytering, säger en amerikansk tjänsteman till nyhetsbyrån AFP.

Koalitionen ska också fundera på hur man kunde stävja IS finansiering. IS får in pengar bland annat på oljeförsäljning, plundering, lösensummor,människosmuggling, utpressning och försäljning av syriska antikviteter.

Koalitionen möts igen i Marrakesh i Marockoden 25 december för att fortsätta fundera på hur man kunde förhindra att utländska militanta bistår IS.

Läs också