Hoppa till huvudinnehåll

Konstnärshemmet Lallukka behöver miljondonationer

Antti Ojala i sin atelje
Antti Ojala flyttade in i Lallukka år 1990, han vet inte var han ska bo medan huset renoveras. Antti Ojala i sin atelje Bild: Yle/Helena von Alfthan konstnärshem

Klockan tickar för renoveringen av Lallukka. Det anrika konstnärshemmet i Tölö i Helsingfors behöver 1,3 miljoner euro till för att ha råd att måla väggarna som planerat.

Funkishuset ska renoveras grundligt, bara stambytet kommer att kosta miljoner. I år börjar arbetena med att förnya avloppsrören, och under vintern ska de konstnärer som bor i huset flytta bort.

Konstnärshemmet Lalluka sett från Hesperiegatan
Mot Hesperiagatan syns de stora ateljefönstren i bildkonstnärernas bostäder, mot Apollogatan bor musiker och skådespelare. Konstnärshemmet Lalluka sett från Hesperiegatan Bild: Yle/Helena von Alfthan konstnärshemmet lallukka

Bildkonstnär Antti Ojala har bott i Lallukka sedan 1990. Han har utsikt över Hesperiagatan från sin ateljé på översta våningen och nu väntar han på besked om var han ska bo medan huset renoveras. Han får hjälp med flytten av fonden som äger huset.

- Det här är det bästa arbetsutrymmet jag någonsin har haft. Det andra som är fint med att bo här är kontakten med de andra konstnärerna, säger Antti Ojala.

Det kommer att kosta 11 miljoner att renovera Lallukka. Två tredjedelar av summan ska Kulturministeriet och Helsingfors stad betala, vem som ska betala den återstående tredjedelen är ännu oklart.

Var finns mecenaterna bland dagens miljonärer

Konstnärshemmet kunde byggas på grund av en privat donator. Huset i funkisstil byggdes 1933 med pengar som affärsmannen och mecenaten Juho Lallukka testamenterat.

Utsikten från Antti Ojalas atelje
Antti Ojala ser ut över Hesperiagatan från sin atelje, som är det bästa arbetsutrymme han någonsin haft. Utsikten från Antti Ojalas atelje Bild: Yle/Helena von Alfthan antti ojala

- Vi skulle behöva en Juho Lallukka idag. Går det inte att hitta liknande mecenater bland dagens miljonärer? Deras namn skulle få synlighet om de donerade pengar till konsten, säger bildkonstnär Antti Ojala.

Fonden bakom Lallukka väntar just nu på svar från Kone-stiftelsen och Finlands Kulturfond. Konstnärshemmet kan inte höja sina hyror, själva idén med huset är att erbjuda husrum för konstnärer som inte har råd att betala Tölö-hyror.

- Vi har börjat med att först ansöka om pengar av stora stiftelser som stöder kultur. Förstås har vi tänkt på att föra en större kampanj, men den respons vi har fått på våra ansökningar har varit så positiv att jag inte vet om det behöver gå till det, säger Timo Turja som är ombudsman för konstnärshemmet.

Väggarna förblir omålade om pengarna inte rullar in

700 000 euro har kommit in som privata donationer, 1,5 miljoner euro kan Lallukka-fonden lyfta i lån vilket betyder att 1,3 miljoner euro saknas. Om fonden inte får ihop hela summan kan det vara att renoveringen inte görs på en gång.

- Vi måste kanske lämna något ogjort. Ursprungligen hade vi stora planer, hela huset skulle förnyas. Till exempel var det meningen att väggarna i alla bostäder skulle målas. Men nu med all osäkerhet kring finansieringen ska vi inte göra allt genast. Om vi inte får något alls måste vi tänka på att göra en mindre renovering, säger Timo Turja.

I Lallukkas allmänna utrymmen har de ursprungliga färgerna skrapats fram för att se vilka färger väggarna haft förr. Men det viktigaste och dyraste jobbet blir stambytet, som kostar kring 5 miljoner euro.

Läs också:
Stordonation från Muminsläkten till konstnärshuset Lallukka

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen