Hoppa till huvudinnehåll

Mickelspiltom blir utan kommunal service

Lovisa bokbuss
Lovisa bokbuss Bild: YLE/ Bettina Aspfors bokbussen i lovisa

Först försvann lånestationen från Mickelspiltom i Lovisa, nu bokbussen. Intresset för att låna böcker har varit minimalt, men efter årsskiftet får skattebetalarna ingenting för sina pengar i byn.

Från och med årsskiftet slutar Lovisas bokbuss besöka Mickelspiltom norr om Liljendal. Istället kommer den att köra till Strömfors bruk som blir utan bibliotek. Intresset för bokbussen har varit så litet att man ansett att den behövs annanstans istället än i Mickelspiltom.

Max Heino besökte tidigare flitigt lånestationen i Mickelspiltom, men har inte utnyttjat bokbussens tjänster.

– Det är ett större bokurval i biblioteket i Sävträsk. Samtidigt som man åker in för att sköta andra ärenden kan man åka där förbi och sätta sig ner och också läsa några dagstidningar. Då är man inte bunden vid några tidscheman, säger Max Heino.

Röstat med fötterna

Lånestationen stängdes för två år sedan, och det var meningen att bokbussen skulle ersätta servicen. Jenny Olsson-Korsu, chef för biblioteks- och kulturväsendet i Lovisa säger att Mickelspiltomborna ändå har röstat med fötterna.

– Det är endast en man som använder bokbussen då den stannar i Mickelspiltom, och han har gett sitt godkännande för att linjen slutar gå, säger hon.

”Den där ena mannen” visar sig vara Mikael Nygård.

– Jag har anlitat bokbussen, men ganska ofta är jag nog ensam när jag är där och lånar, säger han.

Kämpade inte emot

Mikael Nygård säger att det nog inte är något kollektivt beslut eller i tyst protest som invånarna i Mickelspiltom inte använder bokbussens tjänster. Istället menar han att det i början var en del strul med tiderna, då bokbussen på grund av service eller sjukdomsfall inte infann sig då den skulle. Sådant får folk snabbt att stämpla något som opålitligt.

– Jag har sagt till bokbussens chaufför att för min skull behöver han inte köra upp till Mickelspiltom. Om vi varit fler skulle vi kanske ha kämpat mera emot. Men om det verkligen bara är jag och ett fåtal andra som besökt den så kanske vi inte behöver tjänsten då, säger Mikael Nygård. Det känns inte alls bra. Det är den sista kommunala service vi får, vi skattebetalare i Mickelspiltom och Eskilom, förutom lite kommunalt vägunderhållsbidrag.

Läs också