Hoppa till huvudinnehåll

Radikala grupper deltar i självständighetsmarsch

finlands flagga med vapnet i mitten
finlands flagga med vapnet i mitten Bild: YLE/Albumi Ky finlands lejon

Nationalistiska gruppen Suomen Sisu och nynazistiska Finska Motståndsrörelsen har på sina webbplatser publicerat en inbjudan till ett självständighetståg på lördag i Helsingfors. Evenemanget arrangeras av en oregistrerad förening vid namnet 612.fi.

Fackeltåget som föreningen ordnar är enligt inbjudan en ”partipolitiskt obunden medborgaraktion som ordnas av en sammanslutning av fosterlandsvänner”.

En av organisatörerna är Timo Hännikäinen, författare och redaktör för högerradikala nättidningen Sarastus. Han önskar att evenemanget blir en årlig tradition.

- Meningen är att hämta samman helt vanliga finländare som vill fira självständigheten, oberoende av politisk tillhörighet, säger han.

Hännikäinen är medveten om att Suomen Sisu och Finska Motståndsrörelsen bjudit in sina medlemmar till marschen men vet inte om andra grupper planerar att delta.

- Evenemanget är öppet för alla, men politiska symboler och aggressivt beteende är förbjudet.

"Historiskt och farligt"

Journalist Mikael Brunila, som varit med och skrivit boken Äärioikeisto Suomessa, anser att det ligger en politisk agenda bakom evenemanget, trots att inbjudan säger annat.

- Den här marschen verkar samla olika grupper från den yttersta högern som vanligtvis inte brukar uppträda tillsammans.

- Nynazister från Finska Motståndsrörelsen, Suomen Sisu där många medlemmar har en bakgrund i fascistiska grupper och är inflytelserika i Sannfinländarna, tidningen Sarastus som är en samlingsplats för högerextrema intellektuella i Finland… Att de alla tillsammans gör reklam för det här är redan i sig historiskt och dessutom ganska farligt, vill jag påstå.

Brunila tror ändå att lördagens fackeltåg kommer att gå lugnt till.

- Jag tror inte det kommer att vara hemskt provocerande. Det grupperna försöker göra är att normalisera sin närvaro på gatorna, i den finländska politiska debatten och i offentligheten.

Läs också:
Finland firar självständighet med fester och demonstrationer
Polisen redo för självständighetsfirandet

Läs också