Hoppa till huvudinnehåll

Sturm und Drang – femtonåringar lever rockliv

Hur är det att bli rockstjärna som tonåring? De unga killarna i metallbandet Sturm und Drang från Vasa slog igenom, fick guld- och platinaskivor och turnerade runt om i världen. Men rocklivet innebär hårt festande och skolarbetet blir lidande.

Sturm und Drang är ett finlandssvenskt heavy metal band från Vasa. Bandet grundades 2004 av de då 13-åriga André Linman och Henrik Kurkiala. Man tog med kompisarna Jesper Welroos och Calle Fahllund och de första träningarna hölls i Calles källare. Senare blev Alexander Ivars andra gitarrist i bandet. En viktig figur för bandet blev managern Patrick Linman, Andrés pappa.

Den finske idol-domaren och chefen för Helsinki Music Company (senare Warner Music) Asko Kallonen erbjöd bandet skivkontrakt. Sturm und Drangs första album, Learning to Rock, kom ut 2007. Vi trodde vi sku vara stuck in Närpes och spela cover hela vårt liv, säger André Linman.

Sturm und Drang uppmärksammades stort i finsk tv. I Summeri och Ajankohtainen kakkonen drar de rockjargong, beundrar personer som dött på häftigt sätt och vill erövra världen.

2007 for Sturm und Drang for ut på Europa-turné. Ibland måste man dock inhibera. Nästa anhalt, Japan, stod i tur 2008. 2008 blev bandet också valt till årets debutant på Emma-galan. Deras andra skiva Rock 'n' Roll Children kom ut 2008 och sålde guld (15 000 exemplar) på en vecka. Senare sålde den platina.

Sturm und Drang fick mängder av fans i samma ålder som de själva. Fans som köar efter autografer på Stafettkarnevalen och hängivna fans som lever för Sturm und Drang. Sturm und Drang uppträdde i Fångad av en sång och bowlade i Loppshop.

Efter den andra skivan höll bandet en längre paus, man hittade inte producent och bandet led av inre strider. I början av 2010 fick basisten Henrik Kurkiala lämna Sturm und Drang. Och 2011 slutade Alex Ivars på grund av att han bara hängav sig åt festande och rockliv.

Det tredje albumet kom ut 2011. André Linman och Calle Fahllund diskuterar i Min Morgon om vart bandet har kommit. De skrattar åt hur det var 2008 när de fick Emmapris och inte kunde finska. De uppträder också med låten Molly the Murderer. I Summeri 2013 går det lite bättre med finskan för André Linman.

Dokumentärfilmare och vännen Tage Rönnqvist följde med bandet i sju år. Tillsammans med produktionsbolaget Pampas Productions gjorde han en dokumentärfilm "Like a rockstar" som visar avigsidorna av rocklivet för unga, omogna tonårskillar. Men också glädjen i att få göra något man gillar. I Slaget efter tolv diskuteras rocklivet för unga med Satin Cirkus sångare Krippe Westerling i anknytning till filmen.

Text: Ida Fellman

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Vinterväder 1987

  Köld har vi redan haft tillräckligt, men snön är välkommen.,

  Hurudant var vädret vintern 1987? Meteorologerna Kenneth Holmlund och Liisa Fredriksson ger prognoser

 • Är det hälsosamt att sporta i iskyla?

  Anders Wahlberg springer inte om kvicksilvret går under -20.

  I januari 1985 var det rekordkallt. Sportmagasinet tar reda på om det är farligt att sporta i temperaturer på under -15 grader.

 • "Han kommer i morgon" om samlevnad, alkoholism och ensamhet

  Sonja behöver sprit under sina ensamma veckor.

  Sonja är en heltidsarbetande mor, och hennes man jobbar som långtradarchaufför. Från sina långa resor hämtar han hem mycket sprit som Sonja behöver under sina ensamma veckor. Carl Mesterton behandlar ensamhet och alkoholism i sin serie Samlevnad.

 • Carl Mesterton om serien Samlevnad

  Mesterton gör realistisk serie om vardagliga problem.

  En av regissör och producent Carl Mestertons specialiteter har alltid varit pedagogisk och social tv-teater, så också i serien Samlevnad. Här berättar han om de olika avsnitten som behandlar skilsmässa, alkoholism, svartsjuka och otrohet.

 • Harjunpää och kalla döden

  Små brott med ytterst tragiska följder.

  Äldre konstapel Timo Harjunpää får lösa ett brott som begåtts närmast i misstag. En händelseräcka har börjat med små brott, men får ytterst tragiska följder.

 • Harjunpää och antastaren

  En våldtäktsman rör sig i en av Helsingfors förorter.

  Överkonstapel Harjunpää och hans kollega Onerva Nykänen försöker gripa en våldtäktsman som rör sig i en av Helsingfors förorter.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Jakobstad 1984

  Unga i Jakobstad lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Somliga stänger vi in

  Vad sker i mentalvården i 70-talets Finland?

  Allt står inte rätt till med mentalvården i 70-talets Finland. Det går att låsa in en patient mot hans eller hennes vilja. Dessutom prioriteras medicinering framför terapi på vårdanstalterna.

 • Roparnäs sjukhus har upplevt många människoliv

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet.

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet. Men mentalvården har förändrats radikalt under de senaste 25 åren och nu planerar man att stänga sjukhuset. Öppen vård är dock inte alltid den bästa lösningen för mentalpatienter.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken från 1973 möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

Nyligen publicerat - Arkivet