Hoppa till huvudinnehåll

Tre utlänningar i Ukrainas nya regering

Ukrainas president Petro Porosjenko.
Ukrainas president Petro Porosjenko försvarar utnämningarna Ukrainas president Petro Porosjenko. Bild: Olivier Douliery / EPA porosjenko

Ukrainas parlament godkände igår kväll landets nya regering som består av fem västorienterade partier. I regeringen ingår också tre utlänningar.

Amerikanen Natalie Jaresko som bl.a har arbetat för USAs utrikesministerium blir finansminister, medan finansmannen Aivaras Abromavicius från Litauen blir ekonomiminister.

Georgiens förre hälsominister Aleksandr Kvitashvili som är bosatt i New York, tar över hälsoministeriet i Kiev.

President Petro Porosjenko försvarade utnämningarna inför parlamentet, med att det behövs utländsk expertis när Ukraina försöker kravla sig ur ett läge där landet nästan är bankrutt.

Porosjenko undertecknade samtidigt ett dekret där två av de tre ministrarna beviljades ukrainskt medborgarskap.

Parlamentet godkände också att utrikesminister Pavlo Klimkin och Stepan Poltorak förblir på sina poster.

USA förnekar inlandning

USA har tidigare beskyllts för att ha blandat sig i ukrainsk inrikespolitik men USA förnekar att det skulle ha något att göra med till exempel utnämningen av en amerikansk finansminister.

-Det här är det ukrainska folkets och dess foĺkvalda representanters val. Det här är deras beslut och jag tror inte att vi hade något att göra med det, säger det amerikanska utrikesministeriets talesman Marie Harf.

Många analytiker i Ukraina tror att utnämningen av utlänningar till så viktiga och känsliga ministerier är ett sätt för politikerna att värja sig för ilskan mot den utbredda korruptionen i landet.

Revolten mot den förre proryska regeringen orsakades delvis av den omfattande korruptionen bland politiker och ämbetsmän, på alla nivåer och i alla regioner i Ukraina.

Flera forna sovjetstater har tidigare utnämnt utländska ministrar, bland dem Georgien som en gång hade en fransk medborgare som utrikesminister.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes