Hoppa till huvudinnehåll

Boktipset: Britt-Marie var här

Britt-Marie var här.
Muffe läste Fredrik Backmans nyaste bok. Britt-Marie var här. Bild: YLE / Catariina Salo britt-marie var här

Fredrik Backman är en av Sveriges bästsäljande författare just nu. Han började som krönikör för Metro och började sedan blogga på Café för fyra år sedan. Hans roliga blogg om familjelivet blev snabbt populär. Bara något år senare gav han ut två böcker, En man som heter Ove och Saker som min son behöver veta om världen. Förra året utkom Min mormor hälsar och säger förlåt och den nyaste boken heter Britt-Marie var här. Fredrik producerar nytt i snabb takt.

Det känns som det är väldigt många bloggare som skriver böcker just nu och det är roligt att bloggen kan vara en språngbräda till författarskap.

Jag har läst alla Fredrik Backmans böcker, utom Saker som min son behöver veta om världen. Men i de tre övriga böckerna är huvudpersonerna ganska lika, de är av olika kön och i olika åldrar, men de är lite udda och har svårt att anpassa sig till samhället. De har också väldigt starka principer.

Förutom karaktärerna så har böckerna också andra likheter. I alla böcker är det nämligen grannar som står i fokus. Jag har aldrig upplevt ett sådant band grannar emellan som man kan läsa om i Fredriks böcker. Men då är jag uppvuxen i Helsingfors. Kanske det är annorlunda på andra håll?

Även humorn är något som är lika i alla böcker. Den är fenomenal och Fredrik behärskar verkligen den konsten. Men i hans böcker är det inte bara humorn som får ett stort utrymme. I alla böcker behandlas svåra saker som död, skilsmässor och sjukdomar. Det blir ett väldigt mångfacetterat paket.

Och den nyaste boken då?

Jag läste nyligen den nyaste boken Britt-Marie var här. Karaktären Britt-Marie fanns redan med i den tidigare boken, Min mormor hälsar och säger förlåt. Där var hon en irriterande gnällkärring som ingen tyckte om. I denna bok får vi äntligen dyka in i Britt-Maries huvud och får en större förståelse för henne.

Britt-Marie är en kvinna i pensionsåldern som varit hemmafru hela sitt liv. Hon bryter upp med sin man och tjatar till sig ett jobb. Hon sköter om en ungdomsgård i ett litet samhälle som heter Borg där den stora passionen är fotboll. Britt-Marie hatar fotboll eftersom hennes man brukade se på det och spilla saker på vardagsrumsmattan när han blev till sig.

På något underligt sätt blir Britt-Marie tränare till ungdomslaget i Borg. Britt-Maries liv ändras avsevärt under tiden hon bor i det lilla samhället, hennes principer luckras upp och hon märker att man ibland kan göra undantag utan att det blir katastrof. Hon får nya vänner som ser förbi hennes yttre skal. Hon får en förståelse för människor som inte är som hon. Men hennes kärlek till bikarbonat (som tar bort precis alla fläckar) kvarstår. Även Borg ändras tack vare Britt-Maries tid på den lilla tysta orten.

Jag tror faktiskt att vi alla har lite av en Britt-Marie i oss. Det är aldrig för sent att ändra sig.

Jag rekommenderar starkt att läsa Min mormor hälsar och säger förlåt innan man läser boken om Britt-Marie. Då får man en mångsidigare bild av kvinnan.

Fredrik Backmans böckerFredrik Backmans böcker
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Nyligen publicerat - X3M