Hoppa till huvudinnehåll

"Det stora intresset visar hur viktig Houtskärs bashälsovård är"

houtskärs hälsogård,
Nu är det upp till Pargas stadsfullmäktige att bestämma framtiden för Houtskärs hälsogård. houtskärs hälsogård, Bild: Yle / Samuli Holopainen houtskärs hälsogård

Nästan 900 personer har skrivit under petitionen för Houtskärs bashälsovård. Namninsamlingen på nätet, som avslutas i dag torsdag, startades för tre veckor sedan, eftersom Pargas stad vill spara pengar och stänga läkarmottagningen.

- Nu är det 663 namn där på nätet och sedan har jag ytterligare några hundra på papperslistorna här i butikerna på Houtskär, så närmare 900 namn blir det nog till slut, säger initiativtagaren till namnlistan, Riina Mårtensson, och fortsätter med hennes syn på varför intresset har varit såpass stort.

riina mårtensson
Riina Mårtensson. riina mårtensson Bild: Yle / Samuli Holopainen riina mårtensson

- Det måste vara det att det är jätteviktigt att vi har en läkarmottagning här på Houtskär.

De som skrivit under anser att stängningen inte ger någon inbesparing. På grund av de långa resorna skulle det gå tvärtom, det vill säga att Houtskärs barn och vuxna går allt längre med sina åkommor och att den förebyggande hälsovården skulle upphöra.

I petitionen sägs också att det långa färjpasset mellan Houtskär och Korpo gör att restiden till och från läkare och tandläkare blir för lång för åldringar, sjuka och barn. Förvärvsarbetande och företagare skulle dessutom förlora en stor del av arbetsdagen under läkarbesök.

Öhman: "Man kan inte behålla allting som det alltid har varit"

Namninsamlingen avslutas alltså i dag torsdag och nu är det upp till Pargas stadsfullmäktige att bestämma framtiden för Houtskärs bashälsovård.

- Än så länge har vi inte tagit några beslut, men någonting måste vi göra eftersom pengarna har tagit slut, säger Pargas stadsdirektör Folke Öhman.

houtskärs hälsogård,
Houtskärs hälsogård. houtskärs hälsogård, Bild: Yle / Samuli Holopainen houtskärs hälsogård

På måndag kommer en delegation från Houtskär och uppvaktar dig kring framtiden för Houtskärs hälsogård. Vad kan du säga till den delegationen?

- Vi lyssnar gärna på deras synpunkter, men jag vill också säga det att man kan inte behålla allting som det alltid har varit, utan någonting måste vi göra för att få koll på våra kostnader. Det går inte heller att skjuta ner alla inbesparingsförslag ett efter ett.

- Vill man prioritera läkarmottagningen före annat så måste vi acceptera att man vill göra det, men då är det samtidigt någonting annat som får stryka på foten, säger Folke Öhman.

Tidigare artiklar:
Snart 500 skrivit på namninsamling för Houtskärs hälsogård
”Chock, huvudlöst och förkastligt” – Houtskärs sparplaner förargar

Rubriken är ändrad 4.12 kl.13.49 för att förtydliga vad saken handlar om. Ursprungligen stod det "Det stora intresset visar hur viktig Houtskärs hälsogård är"

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland