Hoppa till huvudinnehåll

Finländska it-ingenjörer eftertraktade i Sverige

En sal full med jobbsökande ingenjörer.
Fullt i salen då svenska företag presenterade sig för ingenjörer i Åbo. En sal full med jobbsökande ingenjörer. Bild: Yle/Marie Söderman ingenjörer

Salen vid arbetsförmedlingen i Åbo var smockfull under torsdagen då svenska it-företag rekryterade personal i Finland.

Sju företag fanns på plats på TE-byrån för att informera om sin verksamhet och hitta arbetstagare från Finland.

Samarbete ska ge resultat

Initiativet till evenemanget togs av Tomi Puranen som sysslar med europeisk arbetsförmedning inom ramen för projektet Eures i Åbo. Han informerade sina kolleger i Sverige att Finland har ett överutbud på ingenjörer och ict-experter.

Carl Harald Andersson från Sigma i Sverige diskuterar rekrytering i Åbo.
Enligt Carl-Harald Andersson vid företaget Sigma har Finland massvis med duktiga ingenjörer. Carl Harald Andersson från Sigma i Sverige diskuterar rekrytering i Åbo. Bild: Yle/Marie Söderman carl harald andersson

- Först hade de svårt att tro mig eftersom Sverige har brist på sådan arbetskraft. Då insåg jag att vi helt enkelt måste skapa ett projekt, säger Puranen.

I Sverige var man inte sen med att nappa på erbjudandet. Där råder det brist på bland annat mjukvaruutvecklare, maskiningenjörer och elektronikingenjörer.

Mats Nilsson och Jerker Claesson rekryterar ingenjörer i Åbo.
Mats Nilsson och Jerker Claesson, Euresrådgivare från Sverige. Mats Nilsson och Jerker Claesson rekryterar ingenjörer i Åbo. Bild: Yle/Marie Söderman eures

- Vi är här för att matcha överskottet mot det stora underskottet vi har i Sverige. Vi hoppas att arbetsgivarna hittar folk att anställa från Finland, säger Jerker Claesson, Euresrådgivare från Malmö.

- Vi har väldigt bra kontakt med Finland och speciellt Åbo. Många kan svenska här, men det är ändå inte det primära, säger Mats Nilsson, Euresrådgivare från Stockholm.

Sverige lockar

En av deltagarna på plats, Anders Berg, ska få sin examen i datateknik från Åbo Akademi om en dryg vecka och är nu intresserad av jobb.

Anders Berg kollar in it-jobb på mässa i Åbo.
Anders Berg, får ÅA-examen den 16 december. Nu kallar arbetslivet. Anders Berg kollar in it-jobb på mässa i Åbo. Bild: Yle/Marie Söderman anders berg

- Jag är intresserad av en fast anställning och jag vill se hur arbetsmarknaden ser ut i Sverige för tillfället.

Är du beredd att flytta till Sverige?

- Javisst! Redan i morgon om det behövs. Jag vidgar gärna mina vyer och provar på hur det är att jobba i Sverige.

För Anders Berg var eftermiddagen lyckad.

- Det verkar lovande. Jag har diskuterat med arbetsgivare här och ska nu skicka in min arbetsansökan med tillhörande cv, säger Berg.

Läs också:
Hitta jobb via TE-centralens webbtjänst.

Läs också