Hoppa till huvudinnehåll

Hälften av vildsvinen ska skjutas

Bild på vildsvinskulting som hämtats till Högholmens vilddjurssjukhus i maj 2014.
Bild på vildsvinskulting som hämtats till Högholmens vilddjurssjukhus i maj 2014. Bild: Mari Lehmonen Högholmens zoo Högholmen,djur,vildsvin,vildsvinskulting

Vildsvinsstammen ska halveras för att motarbeta att den afrikanska svinpesten sprids till Finland. I Östnyland kan det betyda att över 250 individer ska skjutas.

Enligt Finlands viltcentral finns det mellan 1000 och 1300 vildsvin i Finland i dagens läge. Av dem lever över 500 i Östnyland.

För två månader sedan förbjöd Jord- och skogsbruksministeriet matning av vilda vildsvin för att förhindra att vildsvin från den ryska sidan lockas till Finland. I Ryssland och de baltiska länderna sprids den afrikanska svinpesten och det finns en risk för att sjukdomen sprids till Finland.

Nu tar ministeriet och viltcentralen till motsatta knep för att bekämpa pesten: vildsvinen ska lockas till matställen där de kan skjutas. Därför upphävs förbudet mot matning. Målet är att halvera stammen under vintern.

Det finns inget botemedel för den afrikanska svinpesten. Om pesten påträffas i Finland, leder den till massiva skyddsåtgärder och exportbegränsningar för finländskt svinkött. Människan kan inte smittas.

Läs också