Hoppa till huvudinnehåll

Ny Kvarkenfärja kan få unika motorer

Markku Mannila monterar en stor dieselmaskin på Wärtsilä i Vasa.
Montören Markku Mannila bygger ihop en jättemotor på Wärtsilä i Vasa Markku Mannila monterar en stor dieselmaskin på Wärtsilä i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist mannila

Den nya Kvarkenfärjan som Wärtsilä i Vasa skissar på kommer troligtvis att få unika motorer. Sådana som kan köras på gas och diesel samtidigt.

- Det är tänkt att det ska vara flerbränslemotorer av den storleksklass som byggs här i Vasa, säger Ulf Åstrand, direktör för produktutveckligen på Wärtsilä.

Det lär då handla om motorer med en cylinderdiameter på 32 eller 34 centimeter. Stora pjäser, men inte riktigt lika stora som de på gasdrivna Viking Grace. De var för stora för att kunna byggas i Vasa.

Luca Zubin och Ulf Åstrand i kontrollrummet på Wärtsilä i Vasa.
Luca Zubin och Ulf Åstrand i kontrollrummet Luca Zubin och Ulf Åstrand i kontrollrummet på Wärtsilä i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist ulf åstrand

- De kommer att vara av den nyaste tekniken för att ha en låg emission och lägsta möjliga förbrukning, säger Åstrand.

Fördelar med bränslemix

Motorer som går på flera bränslen är inte ovanliga. De finns till och med i personbilar som har både gas- och bensintank. Men i dag går de flesta på det ena eller det andra bränslet i taget. Det finns nackdelar med det, särskilt om gasen, som är det mer känsliga bränslet, skulle ta slut just när kraften behövs. Därför håller Wärtsilä på att ta fram en motor som kan gå på båda bränslena samtidigt.

Luca Zubin testar en stor dieselmaskin på Wärtsilä i Vasa.
Luca Zubin testar en motor på Wärtsilä. Luca Zubin testar en stor dieselmaskin på Wärtsilä i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist testchef

- Flerbränslemotorerna ger större flexibilitet och i princip kan vi mixa gas och dieselbränsle också under drift. Wärtsilä håller på att göra designen, så det är inte klarlagt hur många eller hur stora motorer det ska bli, säger Åstrand.

Wärtsilä bygger hundratals motorer i Vasa varje år. Förr handlade det bara om diesel. Nu, i väntan på ett ännu mer miljövänligt bränsle satsar man hårt på gasdrift.

Testkörning

Yle Österbotten får vara med under en testkörning i motorlaboratoriet.

- Visst kan vi starta upp 34:an, säger italienaren Luca Zubin i kontrollrummet på Wärtsiläs testanläggning i Vasa.

Med 34:an avses den allra största motorn som tillverkas i Vasa, en med en cylinderdiameter på 34 centimetern.

Markku Mannila monterar en stor dieselmaskin på Wärtsilä i Vasa.
Wärtsiläs motorer har ofta 12 eller 18 cylindrar. Markku Mannila monterar en stor dieselmaskin på Wärtsilä i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist mannila

- Nu kör vi på diesel med 50 procents belastning. Nu kan vi byta till gas.

Det tar ungefär en minut och sker helt utan effektförluster.

Gas dominerar på kraftverken

Unger hälften av motorerna som byggs i Vasa installeras i kraftverk. På den sidan är gas redan dominerande. På den marina sidan går det långsammare.

- Logistiken är inte lika utbyggd. Det tar tid innan man får en markant ökning, säger Ulf Åstrand.

Vi förser oss med öronskydd och går in i testhallen där den sexcylindriga motorn arbetar.

Det är knappt att man märker det, men motorljudet ändras en aning när den går över på gasdrift.

Flera fördelar

Gas har flera fördelar gentemot brännoljan. Det är väldigt rent. Avgasrening behövs inte och det är till och med billigare än tung brännolja. Utmaningen är tillgängligheten och förvaringen. På Viking Grace, som ännu är världens största passagerarfartyg med gasdrift, förvaras gasen flytande i minus 160 grader.

Wärtsilä får sina gas levererad på långtradare från terminalen vid Sköldvik i Borgå, och det är förstås inte är det mest praktiska. Därför hoppas många på att de så kallade LNG -terminalerna (LNG= flytande naturgas) ska bli fler. Inte minst för miljöns skull.

Ulf Åstrand:

- Jag åkte ut från Mariehamn med Viking Grace som har gasmotorer och samtidigt åkte Amorella ut. Från Grace kom ingen synlig rök alls, från Amorella med dieselmotorer kom det svart rök.

Kryssningsfartyg har höga krav

Var tredje fartyg i världen har utrustning från Wärtsilä.

- Vi levererar till alla typer av fartyg men är extra starka på kryssningssidan eftersom vi har varit teknikledande. Kryssningsfartygen ställer de högsta kraven gällande komfort och emissioner.

Vad är då den stora saken i framtiden? Det ska ju bli renare och renare.

- Allas dröm är väl att inte ha några emissioner alls. Men vi har en lång bit att gå där. Och lösningarna ska ju vara hållbara också ekonomiskt. Det ska löna sig att investera. Och så måste lösningarna vara tillförlitliga. Så det tar nog sin tid innan vi har lösningar helt utan emissioner, säger Ulf Åstrand.

Wärtsilä sysselsätter 3000 personer i Vasa, samt underleverantörer. I Vasa finns koncernens största utvecklingsavdelning för fyrtaktsmotorer och den sysselsätter drygt 300 personer.

Läs också