Hoppa till huvudinnehåll

Örter och kloka gummor i ny Åboländsk bok

Medicin, mat och magi
Boken Medicin, mat och magi om örter, trädgårdar och kloka gummor presenteras på Villa Lande den 8 december. Medicin, mat och magi Bild: Yle/Monica Forssell bok

Det fanns en tid då man botade blyghet med 13 stänglar vild timjan i ett stop öl omrört med en rödglödgande gaffel, skriver Patricia Bruun i inledningen till färska boken Medicin, mat och magi - en bok om örter, trädgårdar och kloka gummor.

I dag botas blyghet på andra sätt och med andra mediciner. Men likväl hör blyghet till något som också dagens finländare kämpar med.

- Det man gjorde för tusen eller hundra år sedan gör man också i dag. Men på andra sätt, förklarar Bruun.

Bakom boken står Sagalunds museum, Nådendals museum och Westers trädgård och den är förankrad i 1400-talets klosterträdgård i Nådendal, Sagalunds 1800-tals trädgård och Westers trädgård av i dag.

Ett uppslag i Patricia Bruuns bok Mat, medicin och magi
Ett uppslag i Patricia Bruuns bok Mat, medicin och magi Bild: Yle/Monica Forssell medicin och magi

Hisnande vackra bilder och fascinerande delar av historien binds via de tre fiktiva figurerna kocken, trädgårdsmästaren och filosofen ihop till en intressant tidsresa.

Någon handbok i hur örter kan utnyttjas i medicinskt syfte eller matlagning är det här inte, trots att några recept och tips också finns med, utan fokus är på det historiska. Hur olika växter användes av nunnorna vid Nådendals kloster eller kloka gummor som Grönkullmor, Koppar-Rika eller Rika mor på Kimitoön. Och lite om hur olika växter används i dag.

- Trädgården är en slags spegel, förklarar Bruun. Och blommorna är ett arkiv eller en jättelik databas.

Idén till boken kommer från Li Näse vid Sagalunds museum, Anne Sjöström vid Nådendals museum och Gunilla Törnroos vid Westers trädgård i Kila på Kimitoön. År 2011 ansökte museerna om bidrag för projektet och 2013 kontaktades Bruun för själva skrivandet.

Viktiga källor har varit arkivmaterial från museerna, bland annat gamla rättegångsprotokoll från 1600-talet.

Kvinnor bakom boken Mat, Medicin och magi
Patricia Bruun, Li Näse, Anne Sjöström och Gunilla Törnroos. Kvinnor bakom boken Mat, Medicin och magi Bild: Yle/Monica Forssell patricia bruun

- De berättar mycket och detaljerat om hur världen förr såg ut och hur man hanterade olika händelser i samhället, säger Li Näse.

Andra viktiga källor har varit gamla artiklar, intervjuer, historieböcker och sist men inte minst Nådendals örta- och läkemedelsbok. Den äldsta kända boken om läkeörter på svenska.

Patricia Bruun arbetade fram till 2006 som journalist vid Åbo underrättelser. I dag arbetar hon som författare och sjukskötare i Nyland.

Måndagen den 8 december firas bokutgivningen i Kimito bibliotek (kl 18.00). Då berättar Patricia Bruun, Anne Sjöström, Li Näse och Gunilla Törnroos mer om boken.

Medicin, mat och magi finns till salu i Sagalunds och Nådendals museibodar samt så småningom i välsorterade bokhandlar.