Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals juleljus lyser i Forsby

Julbelysning i Forsby, Pedersöre
Julbelysning i Forsby, Pedersöre Julbelysning i Forsby, Pedersöre stefan barkar

Julbelysningen hos familjen Barkar i Forsby har kommit för att stanna. Redan långt före jul frågar människor när vi ska börja sätta upp julbelysningen, berättar Åsa Barkar. Själv nöjer hon sig med att ge goda råd. Det är Stefan som sköter det dryga arbetet med att dra sladdar och lampor runt huset och i trädgården.

- Folk har blivit vana vid vår julbelysning, det går inte att sluta, säger Stefan.


Egnahemshuset ligger i Forsby centrum inklämt mellan landsvägen och Purmo å. Bilisterna möts av ett ljushav. Många saktar in, andra stannar och fotograferar. Det började sådär smått för 10 år sedan med några lampor. Med åren har de blivit 5900 stycken räknar Stefan.

Prydnadshuset

Barkars hus har till och med fått ett eget namn. Det där prydnadshuset, sa en liten pojke för några år sedan, och det namnet kom för att stanna, berättar Åsa.

- Det är Stefans hobby och han får hålla på, det är ju bara roligt.

Här blandar sig Stefan i diskussionen och menar att så enkelt är det inte. I själva verket är det Åsa som bestämmer, säger Stefan.

- Sätter jag upp någonting fel får jag flytta på lamporna, men hittills i år har det gått bra.

Diskret och med stil

I familjen Barkar anser man att belysningen ska vara någorlunda diskret och med stil. Den amerikanska pråliga julbelysningen gillar de inte.

- Det får inte vara något som blinkar våldsamt med olika färger och spelar musik, det är ingenting för oss, säger dom.

Nu brinner julbelysningen för fullt. Det enda som egentligen saknas är belysningen på hängbron över ån. Vajern är så dålig att det antagligen blir ett dopp så jag låter bli försöket, säger Stefan. Hängbron var en idé Åsa kläckte och det brukar bli som hon önskar, säger Stefan.

Sedan en tid lyser juleljusen för fullt på prydnadshuset. I månadsskiftet januari, februari börjar Stefan Barkar släcka ner, lite i taget, och sedan det blir igen lite tråkigare att köra genom Forsby.

Har också du bilder som lyser upp vintermörkret, kontakta redaktionen på radiovega.osterbotten@yle.fi.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen

  Ägaren skötte hela gården ensam i ett år.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötdjur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten