Hoppa till huvudinnehåll

Äggsamlaren kommer att dömas

Äggrättegången avslutas i Österbottens tingsrätt i Vasa.
Äggrättegången avslutas i Österbottens tingsrätt i Vasa. Äggrättegången avslutas i Österbottens tingsrätt i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist äggrättegång

Den 30-åriga Närpesbom som samlat på sig tusentals ägg kommer med stor sannolikhet att dömas för naturskyddsbrott. På fredagen hölls slutpläderingarna.

Åklagaren Annette Enbacka höll fast vid den linje hon haft under den elva dagar långa rättegången. Äggsamlaren bör dömas för naturskyddsbrott och - förseelse samt skjutvapenbrott eftersom han förvarat vapen på fel sätt.

Konfiskerade fågelägg
Äggsamlingen. Konfiskerade fågelägg Bild: Tullen naturskyddsbrott
Närpesbon har själv plockat ägg ur två fiskgjusbon i Österbotten. I det ena boet fördärvades hela kullen eftersom boet övergavs.

"Ingen farfarssamling"

Men dessutom bör han dömas för sitt innehav av närmare 9000 ägg samt frysta och uppstoppade fåglar och två vesslor,

- Det här är ingen passiv farfarssamling, ägg som har hittats på en vind. Det rör sig om en aktiv samling som den misstänkte jobbat heltid med i syfte att den ska bli så omfattande som möjligt, sade åklagaren.

Den misstänkte har medvetet valt att röra sig på fel sida om lagens gräns
Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse i ett och ett halvt år, 600 000 euro i ersättning och att samlingen ska tillfalla staten.

"Passionerad samlare"

Advokat Kenneth Peth och vittnet Eirik Granqvist vid Österbottens tingsrätt i Vasa.
Kenneth Peth i samtal med vittnet Eirik Granqvist. Advokat Kenneth Peth och vittnet Eirik Granqvist vid Österbottens tingsrätt i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist eirik granqvist
- Han är en mycket passionerad samlare som inte förstår eller vill inse hur skadlig hans verksamhet är för naturen, hävdade åklagarsidan.

Får han tillbaka ens en del av samlingen så ger det honom en möjlighet att fortsätta, resonerade åklagaren.

- Det rör sig om ett rekordstort samlande. Så här stort samlande från naturen har vi aldrig tidigare haft i Finland, påpekade åklagaren.

- Den misstänkte har medvetet valt att röra sig på fel sida om lagens gräns.

"Inte kunnat förutse"

Försvaret är av annan åsikt och hävdade bland annat att den snåriga lagstiftningen gör det svårt för medborgarna att veta vad som gäller.

- Legalitetsprincipen säger att man klart måste kunna förutse vad som är att betrakta som en straffbar handling. Min klient har inte kunnat förutse det, sade advokat Kenneth Peth.

Jämförde med trafikdödade

Han forsatte genom att hävda att det hela har fått "alltför stora proportioner".

- Bara i Sverige dör 25 miljoner fåglar årligen på grund av skogsavverkningen och trafiken, sade advokaten Peth och jämförde med den misstänke.

- Han har samlat 1500 ägg från naturen under sin livstid. Övriga är från donationer eller sådana som samlats in från fåglar i fångenskap

Kenneth Peth pekade på en del realiteteter avsedda att visa på det orimliga i rättegången.

"Olagligt röra skjuten orre"

Så fort jägaren tar tag i den skjutna orren är han eller hon olaglig
- År 1997 kom naturvårdslagen. Resonerar man som åklagarna borde alla finländare som har ägg eller uppstoppade fåglar hemma söka tillstånd för dem. Dessutom finns det andra brister i lagstiftingen. Som orren som är jaktbart vilt men som, enligt nuvarande lagstiftning, blir olaglig att inneha.

- Så fort jägaren tar tag i den skjutna orren är han eller hon olaglig, menade Kenneth Peth.

Preskriberade, anser försvaret

Advokat Kenneth Peth anser att en hel del av brotten redan är preskriberade. Det har gått drygt tre år sedan samlingen beslagtogs av tullen.

Dessutom, menar man, ska Närpesbon inte dömas för att ha förfogat över samlingen som till största del består av ägg som andra samlat och som han fått som donationer.

Försvaret medger skjutvapenbrottet, samt att han har plockat en del ägg i straffmyndig ålder. Men för det bör han inte dömas till mer än nio månaders villkorligt fängelse

Domen kommer den 20 februari.

Live från rättssalen

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Läs också