Hoppa till huvudinnehåll

”Finland enda västlandet där man tror på kärnkraft”

Fennovoima kan få motsvarande problem som Olkiluoto trean. Det säger de Grönas ordförande Ville Niinistö, som bedömer att moderna säkerhetskrav gör kärnkraften olönsam.

Ville Niinistö debatterade kärnkraften i fredagens debatt Slaget efter tolv. Lars Erik Gästgivars (SFP) påpekade att Finland i dag importerar lika mycket el som ett kärnkraftverk kunde producera. Han vill inte att Finland skall motsätta sig Fennovoima- ägaren Rosatom bara för att bolaget är ryskt. Han påpekar att Fortum som nu är berett att gå med i Fennovoima har 30 års erfarenhet av ryska kärnkraftverk.

Ville Niinistö poängterade också riskerna med Rosatoms ägarandel.

- Särskilt när Rosatom deltar har det här projektet mycket risker. Det är uppenbart att president Putin använder energipolitiken som ett geopolitiskt medel för att stärka sin utrikespolitiska makt. I Ukraina bryter Ryssland mot internationell rätt och handlar mot sina grannländer på ett sätt som ökar konflikterna. Ryssland kommer att fortsätta med det om Finland nu visar att vi fortsätter att öka energisamarbetet trots sanktionerna.

Ville Niinistö tycker att Finland med kärnkaftssamarbetet glider ut ur EU i en situation då Putin vill öka splittringen inom EU.

Läs också:
Riksdagen sade ja till Fennovoima

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes