Hoppa till huvudinnehåll

Henrik Åberg debuterar med julalbum

Schlagersångare Henrik Åberg (2014)
Henrik Åberg har släppt sitt första julalbum Schlagersångare Henrik Åberg (2014) henrik åberg

Svenska sångaren Henrik Åberg har släppt sin första julskiva, Mitt julalbum. Här blandas låtar på svenska och engelska och Christmas is Here är Åbergs egen komposition, med text av Angelica Snygg.

På Danslistan utmanar han med Jag kommer hem igen till julen av kända låtskrivarna Stefan Brunzell och Ulf Georgsson.

- Äntligen blev det av! säger Åberg om julskivan.

Han har jobbat i snart 20 år som artist, men aldrig kommit till skott med ett julalbum.

- In My Fathers House är en av låtarna på skivan och här hade vi äran att få Elvis egna gamla bas sångare Ray Walker från The Jordanaries att medverka, berättar Åberg.

Henrik Åberg har allt sedan genombrottet i Sikta mot stjärnorna 1995 sjungit Elvis sånger. Just nu turnerar han också i Sverige med föreställningen Elvis Christmas.

Men "Sveriges Elvis" Henrik Åberg gör också annat än Elvis. Tidigare i år åkte han in i Danslistans Guldklass efter ett helt år på listan med låten Hemma igen.

Jannez från Jämtland

Lite mindre bekanta för danspubliken i Finland är veckans andra svenska utmanare, Jannez från Jämtland.

Jannez har funnits sen 1976 och två originalmedlemmar är kvar i bandet, Jan Oscarsson och Peo Grufvelgård. Grufvelgård tilldelades också en guldklave i kategorin Årets musiker i Malung i somras.

De två övriga i dagens Jannez är basisten Jörgen Sandström, som också sjunger i utmanarlåten Blixt från klarblå himmel. Sandström kom med i Jannez år 2007 efter att basisten Richard Holm omkommit i en motorcykelolycka hemma i Laxsjö.

Fjärde man i bandet heter Torgny Sundqvist.

Jannez deltog i Dansbandskampen år 2008.

Rockabilly med teddybjörnarna

Nordisk utmanare på Danslistan är The Teddybears från Norge.

Gitarristen Jan Holberg och trummisen Martin Kopperud har spelat rock ända sedan 60-talet. Framgången kom iallafall först i slutet av 70-talet när de grundade The Teddybears och Öystein Mora anslöt sig som tredje man i bandet.

Det blev en jättesuccé och The Teddybears blev en heltidsturnerande trio under 80-talet.

Ifjol släppte de ett nytt album efter ganska lång väntan av rockabillyfansen i Norge. Utmanarlåten Så lenge sola skinner gratis har kommit med på ett av julens samlingsalbum från Tylden & Co.

Häng med i veckans röstning på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Läs också