Hoppa till huvudinnehåll

Kalle Könkkölä kom in i riksdagen bakvägen

De Gröna fick in sina första rikdsagsmän 1983. För en av dem, rullstolsbundna Kalle Könkkölä, var också den fysiska vägen in i Riksdagshuset svår.

I riksdagsvalet 1983 fick De Gröna för första gången in två riksdagsmän: Ville Komsi och Kalle Könkkölä. Redaktör Gylling kallar partiet ett opolitiskt parti med miljöaktivister, handikappade, fredsaktivister och feminister. En gemensam linje för dem är mjukare värden.

Cita Högnabba intervjuar den handikappade Kalle Könkkölä och visar hans svåra väg in i Riksdagshuset. Det är lättare att ta sig in bakvägen. Men det är en lång väg in i plenisalen. Kalle Könkkölä säger att de handikappade är trötta på att samhället inte tar hand om de svagare i samhället. En stor del av människorna är inte starka, men de har lika stort värde, påpekar Könkkölä.

Kalle Könkkölä var också ordförande för de gröna fram till 1987 då Heidi Hautala blev vald. Man diskuterar också om De Gröna skall bli ett parti, inte endast ett förbund. I riksdagsvalet 1987 fick De Gröna in 4 stycken kandidater. Kalle Könkkölä blev inte återinvald.

Men Könkkölä fortsatte att diskutera handikappfrågor och parlamentariska frågor. Han har deltagit i ett utlåtande om diskriminering i samhället. Könkkölä ger också sin syn på FN:s decennium för de handikappade 1980-1990. I synnerhet de handikappade i u-länderna har inga möjligheter.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Riksdagsval i Finland

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Fågelholksauktion i Borgå 1965

  Borgånejdens fågelförening säljer holkar för olika fåglar.

  Rundradions nyhetsredaktion besöker Borgå 1965. Borgånejdens fågelförening informerar och säljer fågelholkar.

 • Att lappa en punktering och putsa cykeln

  -Inte det minsta svårt, enligt reparatör Åke Wiberg.

  Att lappa ett punkterat cykeldäck är inte det minsta svårt enligt reparatör Åke Wiberg. Och på hösten skall man putsa och ta hand om sin cykel så att man inte på våren hittar ett rostigt vrak.

 • Råd och tips kring motorcykeln

  En vintrig dag i mars träffar vi ett gäng motorcyklister.

  En vintrig dag i mars träffar Carl Mesterton ett gäng motorcykelentusiaster och en konstapel för att få råd om hur man tar i bruk sin motorcykeln på våren.

 • Direktörer för Rundradion: från J. V. Vakio till Lauri Kivinen

  Samhället och den rådande politiken styrde direktörsvalen.

  Under sina livskraftiga decennier har Rundradion/Yle styrts av tolv män och en kvinna. Det har varit lugna år och turbulenta tider. Samhällsklimatet och den rådande politiken har styrt både direktörsval och hur programpolitiken sett ut.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Nyligen publicerat - Arkivet