Hoppa till huvudinnehåll

Kalle Könkkölä kom in i riksdagen bakvägen

De Gröna fick in sina första rikdsagsmän 1983. För en av dem, rullstolsbundna Kalle Könkkölä, var också den fysiska vägen in i Riksdagshuset svår.

I riksdagsvalet 1983 fick De Gröna för första gången in två riksdagsmän: Ville Komsi och Kalle Könkkölä. Redaktör Gylling kallar partiet ett opolitiskt parti med miljöaktivister, handikappade, fredsaktivister och feminister. En gemensam linje för dem är mjukare värden.

Cita Högnabba intervjuar den handikappade Kalle Könkkölä och visar hans svåra väg in i Riksdagshuset. Det är lättare att ta sig in bakvägen. Men det är en lång väg in i plenisalen. Kalle Könkkölä säger att de handikappade är trötta på att samhället inte tar hand om de svagare i samhället. En stor del av människorna är inte starka, men de har lika stort värde, påpekar Könkkölä.

Kalle Könkkölä var också ordförande för de gröna fram till 1987 då Heidi Hautala blev vald. Man diskuterar också om De Gröna skall bli ett parti, inte endast ett förbund. I riksdagsvalet 1987 fick De Gröna in 4 stycken kandidater. Kalle Könkkölä blev inte återinvald.

Men Könkkölä fortsatte att diskutera handikappfrågor och parlamentariska frågor. Han har deltagit i ett utlåtande om diskriminering i samhället. Könkkölä ger också sin syn på FN:s decennium för de handikappade 1980-1990. I synnerhet de handikappade i u-länderna har inga möjligheter.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Riksdagsval i Finland

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Trattkantarellsås över öppen eld

    En korg full med trattkantareller man har plockat själv!

    En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.

  • Undvik giftiga svampar!

    Vita svampar skall man lämna i skogen.

    Undvik alla vita svampar. Och lär dig ordentligt vilka svampar som är giftiga. Osäkra svampar kan man lägga i en plastpåse eller lämna i skogen. Det är svampexperternas råd.

Nyligen publicerat - Arkivet