Hoppa till huvudinnehåll

Snabbmat med parkeringstillstånd

En matbil som säljer tacos i Texas.
Matstrategen Timo Santala hoppas på att se flera food trucks som denna i Texas även i Helsingfors. En matbil som säljer tacos i Texas. Bild: Yle/Public domain USA,Texas,Matbil,taco,gatumat,snabbmat,Snabbmatsrestauranger,latinamerikaner,Mexikanska köket

En ny generations gatumat som säljs av privatföretagare i sina matbilar på stadens torg. Det här är stadens matstrateg Timo Santalas vision för nästa sommar i Helsingfors.

Timo Santala jobbar nu hårt med att luckra upp stadens byråkrati. Med positiva erfarenheter från Restaurangdagen och Street Food Carnival vet han att det finns en efterfrågan på så kallade food trucks eller matbilar i staden.

Problemet är något så alldagligt som att få tillstånd att parkera på torget.

- Vi behöver lösa frågan om hur matbilarna ska få använda stadens torg. Torgen är en naturlig mötesplats för stadens invånare och där ska också matbilarna få finnas, förklarar Santala.

Timo Santala
Timo Santala gissar att vietnamesisk mat är den nästa stora trenden. Pop up-köken är bra trendvisare. Till exempel sålde pulled pork stort på Restaurangdagen 2011 och blev superpopulärt bland allmänheten följande år. Timo Santala Bild: Yle/Carina Bruun timo santala

Kafé i cykelkorgen

Redan nu kan den mobila kocken parkera sin food truck i en helt vanlig parkeringsruta och sälja sina varor. Vill man nå torgpubliken får man vara lite kreativ.

- Till exempel kan man ha ett litet kafé i sin cykelkorg. Det krävs inga tillstånd för att parkera sin cykel på torget, ler Santala.

Innan Timo Santala började som stadens matstrateg jobbade han som en av drivkrafterna bakom Restaurangdagen. Han tror själv på tidtabellen och har inte ännu låtit sig kuvas av stadens byråkrati.

- I en så här stor organisation finns det alltid de som motsätter sig förändring, men på samma gång har jag fått mycket stöd. Sen ska vi inte glömma att en stor del av förarbetet redan gjorts då stadens invånare har visat sitt intresse för gatumat, säger Santala.

Läs också