Hoppa till huvudinnehåll

Tant Elnas julpynt

Silverklockor i blåbärsris.
Silverklockor i blåbärsris. Silverklockor i blåbärsris. Bild: YLE/Strömsö tant elna

I december svämmar alla butikshyllor över av allehanda julpynt, det ena mera glittrigt än det andra. Trendtänket har kommit in i vårt julpyntande och julen byter tema och färg år från år.

Men julen är också förknippad med traditioner. Mina tankar går ofta till barndomens jular och mänskorna som bidragt till mina julminnen.

Ett starkt barndomsminne för mig är tant Elna och hennes julpynt. Hon brukade ha små silverklockor i blåbärsris och risgirlanger i taket.

Silverklockor i blåbärsris

Material:

 • sliverpapper, finns i hobbyaffären eller t.ex. bokhandeln
 • papperslim
 • sytråd och nål
 • mall för att rita cirklar med, t.ex. ett litet likörglas eller snapsglas
 • sax
 • blåbärsris
 • vas eller skål för riset

Gör så här:

 1. Rita cirklar på silverpappret med hjälp av den mall du valt. Strolek enligt önskemål men tänk på att blåbärsriset är rätt litet så klockorna får gärna vara små.
 2. Klipp ut cirklarna och halvera dem.
 3. Snurra halvorna till en kon och limma ihop.
 4. Trä en sytråd genom toppen på konen för upphängning.
 5. Sätt blåbärsriset i en vas/skål med vatten, häng upp klockorna i riset.

Du kan gärna göra klockorna redan i början av advent, blåbärsriset börjar så småningom blomma och bladknopparna blir gröna. Det är roligt att följa med hur det lilla arrangemanget utvecklas från dag till dag.

Gammaldags risgirlang

Material:

 • snöre
 • olika sorters ris, t.ex granris, enris, blåbärsris, tallris, lingonris

Du kan välja att göra girlangen i ett sorts ris eller kombinera flera olika sorter. Vi använde gran-,en- och blåbärsris.

Gör så här:

 1. Klipp riset i lämplig längd, ca 10-15cm.
 2. Gör små knippen av ris och bind fast i snöret med lämpligt avstånd..
 3. Om du valt att göra en girlang med olika material kan du välja att låta materialen återkomma med jämna mellanrum. Vi lät både material och avstånd mellan knippena variera.

Tant Elna hängde sina girlanger från hörn till hörn genom finrummet, men girlangerna kan hängas hur som helst, längs en vägg eller i ett hörn.

Girlangerna kan också användas utomhus på terassen eller balkongen. Inomhus torkar riset på några dagar men barren och färgen sitter kvar.

Tant Elnas silverklockor och girlanger är enkla och lätta att tillverka, har anspråklös charm och för med sig en fläkt av gångna tider.

God Jul!