Hoppa till huvudinnehåll

Thure Malmbergs sjöfartsarkiv svämmar över

Sjöfartshistoriker Thure Malmbergs sjöfartsarkiv skickas till Sjöhistoriska Institutet vid Åbo Akademi
Thure Malmbergs arbetsrum är fyllt av mappar från golv till tak Sjöfartshistoriker Thure Malmbergs sjöfartsarkiv skickas till Sjöhistoriska Institutet vid Åbo Akademi Bild: Yle/Sune Bergström thure malmbergs sjöfartsarkiv

Sjöfartshistoriker Thure Malmbergs har sedan år 1983 arbetat med sitt sjöfartsarkiv som han mapp för mapp skickar till Sjöhistoriska Institutet vid Åbo Akademi.


Sjöfartshistoriker Thure Malmbergs sjöfartsarkiv skickas till Sjöhistoriska Institutet vid Åbo Akademi
Thure Malmberg granskar bilder i sitt sjöfartsarkiv Sjöfartshistoriker Thure Malmbergs sjöfartsarkiv skickas till Sjöhistoriska Institutet vid Åbo Akademi Bild: Yle/Sune Bergström thure malmbergs sjöfartsarkiv

Thure Malmbergs samling av Lloyd's sjöfartsregister
Lloyd's register är till stor hjälp i Thures arbete Thure Malmbergs samling av Lloyd's sjöfartsregister Bild: Yle/Sune Bergström lloyds register

Norra hamnen i Ekenäs
Sunnan II i norra hamnen i Ekenäs Norra hamnen i Ekenäs Bild: YLE/Sofia Lindahl sunnan ll,Ekenäs

Thure Malmberg dokumenterar i sitt arkiv 1900-talets maskindrivna fartygs historia. Det hela började med att han skrev boken "Människor och båtar" för FÅA år 1983. I samband med det arbetet fick Thure ihop så mycket material som inte direkt hade med boken att göra men som var allmänt sjöhistoriskt intressant.

Hela arbetsrummet i Sibbo, Söderkulla är fyllt med mappar som skall skickas till Sjöhistoriska Institutet. Thures hustru hoppas att de gamla mapparna så fort som möjligt kan skickas till Åbo. Thure är rädd för att det ännu kan ta ett par år till i anspråk.
Bilder ur sjöhistoria.fi
Sune Bergström hittade en bild på fyrmastaren Gullkrona i en estnisk tidning

 • Philip Järvenpää fortsätter dominera Vegatoppen

  Jakobstadsmusikern fortfarande etta.

  Inget verkar stoppa Philip Järvenpää som funnits på den finlandssvenska hitlistan sedan början av november 2018. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, Susann Sonntag och Charlotta Kerbs feat. Es-Ow Diato?

 • Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

  Hon är huvudkaraktär i en ny serie som ingår i BUU-klubben.

  Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska småbarn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

 • Charlotta Kerbs sprider ett medmänskligt budskap

  Aktuell med ny musik i Vegatoppen.

  Charlotta Kerbs är redan ett etablerat namn inom de finlandssvenska musikkretsarna. Hon har samarbetat med namn som Armadis Rama, Rickard Eklund och The Napkins. Nu är Kerbs aktuell med ett nytt intressant projekt.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland