Hoppa till huvudinnehåll

"Vårdsiffror ska tvinga ihop kommuner"

Anita Ismark, kommundirektör i Korsnäs.
Anita Ismark, kommundirektör i Korsnäs. Anita Ismark, kommundirektör i Korsnäs. Bild: Yle/Markku Hautala korsnäs

En av de kommuner som drabbas hårdast vid vårdreformen år 2017 är Korsnäs. Kommundirektör Anita Ismark tror att staten använder vårdsiffrorna för att få fram kommunfusioner.

- Det blir tufft det här. Men staten har nog tänkt till här. Det här ska är nog tänkt att befrämja kommunsamgångar, säger Anita Ismark.

Joakim Strand Bild: Yle/Matti Tamminen sfp vasa

Menar du att staten på det här sättet vill tvinga fram kommunfusioner?

- Den tanken föresvävar mig nog, ja.

Korsnäs ligger nästan i topp bland de svenskösterbottniska kommunerna. Bara Kristinestad har det ännu kämpigare. Korsnäs tvingas, enligt statistiken, räkna med en utgiftsökning på 173 euro per invånare och år från år 2017.

I belopp blir det 385 000 euro, en summa som skulle kräva en skatteökning på nästan en och en halv enhet.

- Vi har vänta med spänning på de här siffrorna och är faktiskt lite förvånade och överraskade över utgången, säger Anita Ismark.

Vill inte diskutera siffrorna

Längst ned på kommunlistan finns orter som Vasa och Malax. De kan räkna med ordenligt sänkta utgifter för social- och hälsovården, över 200 euro per invånare och år.

Men Joakim Strand, fullmäkiges ordförande i Vasa, är inte alls intresserad av att diskutera siffrorna.

- Själva reformen har inte ens passerat grundlagsutskottet ännu. Själv väntar jag nog på den dag när vi börjar prata om klienterna och hur han eller hon ska få rätt vård i rätt till på skäligt avstånd. Det är det vi borde titta i stället för att jämföra kommunerna mot varandra. Oavsett hur det går måste vi ta ansvar för oss själva och varandra i Österbotten i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten