Hoppa till huvudinnehåll

"Vi är tacksamma för deras kamp"

Omkring hundra elever från högstadiet Norsen i Helsingfors tågar upp mot hjältekorset på Sandudds begravningsplats. Alla har var sitt tända ljus i handen. Högtidligheten är påtaglig, flaggbäraren går främst. Klockan har slagit åtta på morgonen.

- Det här är en högtidlig stund, kriget blir verkligt här i dag, säger de elever Yle Nyheter talar med. Se intervjuerna i videoklippet intill!

- Vi har behandlat självständighetstiden i skolan och därför vet vi en hel del om vad som hände, säger eleverna.

Med en mun uttrycker de sin tacksamhet för dem som gav sitt liv för landets självständighet. Att just skolan ordnar det här besöket årligen är viktigt, eftersom alla familjer inte har som vana att besöka gravgården.

Efter träffen vid porten tågar eleverna upp mot korset. En av lärarna håller tal och alla sjunger Vårt land tillsammans. Efter det får eleverna placera ut sina ljus på gravarna.

Den mörka begravningsplatsen har fått sina första ljus och efter den korta högtidsstunden börjar det ljusna vid horisonten.

Högstadieelever från Norsen uppvaktar på självständighetsdagen vid hjältegravarna i sandudd 2014
Kyrkan skymtar i morgonskymningen Högstadieelever från Norsen uppvaktar på självständighetsdagen vid hjältegravarna i sandudd 2014 Bild: Yle/Anna Savonius självständighetsdag

En lång tradition

Det här är en tradition som härstammar från 1990-talet, då Chris Nyström var rektor i skolan, berättar t.f. rektor Johannes Nygren.

- Jag undervisar själv i historia och samhällslära och i släkten finns minnen från krigstiden från morföräldrarnas sida, säger Nygren. Den här stunden varje år viktig också för mig.