Hoppa till huvudinnehåll

"Calle" blev Mannerheims sista kärlek

Calle Wallenberg blev Mannerheims sista kärlek. De träffades strax efter kriget och förblev ett par fram till marskalkens död. Här på promenad i ett regnigt Monte Carlo.
Calle Wallenberg blev Mannerheims sista kärlek. De träffades strax efter kriget och förblev ett par fram till marskalkens död. Här på promenad i ett regnigt Monte Carlo. Bild: Elisabeth Seth Rippes arkiv gustaf mannerheim

Ömma kärleksbrev skrivna av marskalk Gustaf Mannerheim. Här har vi det arkivfynd som forskaren Ulf Olsson har gjort.

kvinna på Palais Royal i Paris står vid sin cykel och tittar bakåt mot fotografen
Gertrud "Calle" Wallenberg på Palais Royal i Paris kvinna på Palais Royal i Paris står vid sin cykel och tittar bakåt mot fotografen Bild: Elisabeth Seth Rippes arkiv. Sture Balgård omslag & grafisk form gertrud calle wallenberg gustaf mannerheims sista kärlek

Omkring hundra brev, omslutna av en grann, röd rosett, räddas undan en uppslitande bouppteckning i Monte Carlo år 1983. Breven förs till Sverige där de läggs i tryggt förvar i Wallenbergarkivet. Många år senare hittar Göteborgaren Ulf Olsson dem där. Han är professor emeritus i ekonomisk historia och har skrivit mycket både om Wallenbergarna och om Mannerheim. Nu är han aktuell med boken Berättelsen om Gertrud ”Calle” Wallenberg Mannerheims sista kärlek.

Marskalken gillar en dam som vet vad hon vill

I breven flödar Mannerheims tankar och känslor fram till hans hjärtas dam, först bosatt i Paris, sedan i Monte Carlo. Hon är grevinnan Gertrud Arco auf Valley, alias Gertrud ”Calle” Wallenberg, en i den berömda bankirsläkten. 1946 sänder hon Mannerheim ett visitkort på hotell Ritz i Paris. Så här beskriver han sin första reaktion:

- Jag kastar en likgiltig blick, tiens unde grande dame qu´on dit charmante, mais dont je ne connais que le nom. Orädd och vet vad hon vill var min reflexion. Jag ringer för att beklaga och fråga vad det gäller. En fascinerande röst och ett tonfall som liksom bekräftar att man vet vad man vill, allt egenskaper som behaga mig.

Mannerheims intresse är väckt och senare tyder allt, enligt Ulf Olsson, på att han blir kär. Förutom per brev hörs de snart sagt varje kväll på telefon. Detta även om Mannerheim till en början är rädd för att hans telefonsamtal är avlyssnade. Oftast är det sedan hon som ringer upp honom. Ulf Olsson om Mannerheim:

- Han låg där med telefonen på nattygsbordet och väntade… Men det gick inte alltid så bra att ringa så långa samtal som till Frankrike eller Italien … man fick beställa långt i förväg och sedan fick man ett visst antal minuter interurbant samtal. Och det fungerade inte alltid så väl.

”Calle” förefaller mycket stolt över sin relation med Mannerheim och hon uppfattar att han inte är uppvaktad nog av finnarna. Ulf Olsson påpekar att:

- Hon tyckte att finska staten och finska politiker inte höll honom högt nog och uppskattade honom tillräckligt. Hon ville ju själv sväva i de högre rymderna, hon ville väl sväva med honom där så att säga.

Var finns breven till Mannerheim?

Gertrud ”Calle” Wallenbergs brev till Mannerheim är tyvärr försvunna. Om de fortfarande existerar skulle Ulf Olsson vara mycket intresserad av att få se dem.

man med vitt hår, blå kostym och pillemariskt leende ser rakt in i kameran fotograferad 2014
Ulf Olsson, professor emeritus i ekonomisk historia, har skrivit boken om "Calle" Wallenberg och Gustaf Mannerheim man med vitt hår, blå kostym och pillemariskt leende ser rakt in i kameran fotograferad 2014 Bild: Mi Wegelius/Yle ulf olsson professor emeritus i ekonomisk historia
Det är som hade en osynlig fé blandat sig i leken och med sitt trollspö inom mig väckt känslor jag för längesen trott döda, fått mitt hjärta att klappa såsom jag ej minns ens i ungdomens vår

Men redan ur Mannerheims brev till Calle målas en hel tidsera fram. Vi får möta en marskalk som vittnar om hur trött han varit vid livet, om hans problem med ideliga operationer till följd av det magsår han lider av. I juni 1947 skriver han till henne:

- Allt föreföll tomt och dystert, jag frågade mig vad meningen kunde vara med att man räddat mitt liv och att ödet tvungit att ställa mig ansikte mot ansikte med den dystra hatfulla verkligheten.

Och nu efter ett år av vilket en fjärdedel på ett sjukhus, huru har icke allting förändrats.

Nästan allt jag trodde omöjligt har skett. Det är som hade en osynlig fé blandat sig i leken och med sitt trollspö inom mig väckt känslor jag för längesen trott döda, fått mitt hjärta att klappa såsom jag ej minns ens i ungdomens vår, intressen vakna, osynliga band att växa fram…

I samband med en vådlig bilfärd sitter Mannerheim på dikesrenen och funderar på sitt liv. Med stora penseldrag målar han också fram åren i Ryssland och i Warszawa. I andra brev framkommer hans rädslor, bland annat för att Europa skall övertas av kommunisterna.

Nazismens rötter

Kommunismens spöke men också fascismens tittar fram. En intressant detalj i sammanhanget är berättelsen om Gertrud ”Calle” Wallenbergs första man, den österrikiske greven Ferdinand Arco auf Valley. När han efter första världskriget kommer till Sverige för att gifta sig med Gertrud, möts han av en omvälvande nyhet: hans bror Anton har skjutit ihjäl den bayerske ministerpresidenten Kurt Eisner. Det är mycket politiska bråk i München under de här åren. Kommunister, bolsjeviker och konservativa frikårer drabbar samman. Enligt Ulf Olsson är det ur denna mylla som Hitler skall komma att träda fram och nazismen uppstå i München.

Tiderna är oroliga. Gertrud Calle Wallenbergs och Ferdinand Arco auf Valleys äktenskap blir heller inte lyckligt. När hon möter Mannerheim har hon i praktiken levat som frånskild redan i många år, även om hon inte formellt är det. Släkten Valley är nämligen katoliker.

Men för Mannerheim är hon hans Medelhavsblomma, hans Medelhavsvipa…

Radio Vega sänder programmet Dokumenterat: Hon som tog kommandot över Mannerheim. Ulf Olsson berättar om Mannerheims och Gertrud ”Calle” Wallenbergs relation som den framstår i Mannerheims kärleksbrev.

Skådespelaren Fred Negendanck ger breven sin röst.