Hoppa till huvudinnehåll

Lars Swanljung får Vasa stads kulturpris

Ernst Billgrens bronsstaty Saknad räv ställs ut på Kuntsis museum iVasa
Ernst Billgrens bronsstaty Saknad räv är ett av de verk som Lars Swanljung donerade till Vasa stad Ernst Billgrens bronsstaty Saknad räv ställs ut på Kuntsis museum iVasa Bild: Kuntsis museum för modern konst ernst billgren

Konstsamlaren Lars Swanljung har tilldelats Vasa stads kulturpris. Punkbandet Prinssi Rohkea ja Erämaan Rotat tilldelas stipendiet Ung kulturutövare.

Lars Swanljung är född i Vasa och har samlat samtidskonst i 25 år. Hans samling är en av landets största och omfattar verk av såväl inhemska som utländska konstnärer.

År 2007 lät Swanljung deponera sin samling i Kuntsi museum för modern konst. År 2014 donerade han samlingen till Vasa stad.

- Det här är min hemstad och tre av mina fem syskon bor här. Mer och mer har jag insett vad förra generationen och släkten har gjort för staden men de har inte fått den uppmärksamhet jag skulle ha önskat, sade Lars Swanljung då han i maj i år intervjuades om donationen.

Enligt de allmänna motiveringarna delas kulturpriset ut till en person eller en grupp som erkänsla för betydande och synligt arbete inom det egna kulturella området Vasa stad till fromma. Prisets värde är 1500 euro.

Läs också: Vasaborna får 800 konstverk i gåva av Lars Swanljung

Punkband inspirerat av Lille prinsen

Stipendiet Ung kulturutövare tillfaller i år punkbandet Prinssi Rohkea ja Erämaan Rotat. Bandet är grundat år 2010 och har spelat på många av stadens evenemang och också turnerat flitigt.

Enligt de allmänna motiveringarna delas stipendiet ut som en sporre till en ung, begåvad och aktiv kulturutövare eller -grupp, som har visat stor potential inom sitt eget kulturella område, samt fungerat som inspirationskälla för andra unga kulturutövare. Stipendiets värde är 1500 euro.

Det är stadens kultur- och biblioteksnämnd som rligen delar ut de två utmärkelserna.