Hoppa till huvudinnehåll

Löfven: Sverigedemokraterna är nyfascister

De svenska socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.
De svenska socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. Bild: EPA/CLAUDIO BRESCIANI stefan löfven

Sverige behöver mera samarbete och mindre blockpolitik, skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven i en debattartikel i Dagens Nyheter. Han kallar också Sverigedemokraterna för ett nyfascistiskt enfrågeparti.

I onsdags utlyste Sveriges Socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven extra riksdagsval, ett val som kommer att hållas den 22 mars. Det valet handlar om samarbete och Sveriges bästa, skriver Löfven i en debattartikel i DN.

Sverigedemokraterna är ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner.

”Ska vi ha kaos, bråk och blockpolitik i Sverige eller ska vi ha ett vuxet samarbetsklimat och en konstruktiv diskussion över blockgränsen”, frågar han, och konstaterar att samarbete nu krävs av alla anständiga partier.

Alternativet är att villkoren dikteras av Sverigedemokraterna, ett parti Löfven kallar för ”ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner”.

Enligt Löfven byggde regeringsbildningen på antagandet att Sverigedemokraterna skulle följa riksdagens praxis.

"Sverigedemokraternas besked i tisdags innebar inte bara att de röstade ned den här regeringens budget. De säger att de kommer att fälla varje regering som inte anpassar sin politik efter dem. Det betyder att de bryter sina löften till väljarna, praxis i Sveriges riksdag och försöker tvinga till sig en makt som inte står i proportion till deras mandat”.

"Alliansen vägrade samarbeta"

Stefan Löfven förklarar också att han valde att utlysa nyval på grund av alliansens ovilja att samarbeta.

Han skriver att han både i september och tidigare den här veckan bad de fyra Alliansledarna att samarbeta om budgeten, men att han vid båda tillfällena fick nej.

”De fyra borgerliga partierna står varken för sitt ord om att släppa fram det största blocket eller sitt löfte till väljarna att inte ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande” enligt Löfven, som skriver att det enda rakryggade i det här läget var att utlysa nyval.

Socialdemokratisk attack

Statsminister Löfven är inte den enda av Sociakldemokraternas toppolitiker som går hårt ut mot Sverigedemokraterna.

I en intervju för nyhetsbyrån TT på fredagen kallade också finansminister Magdalena Andersson Svergiedemokraterna för ett nyfascistiskt parti.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson svarade att Anderssons uttalande är ” okunnigt, oförskämt och ovärdigt av statsrådet”.

Den senaste opinionsmätningen från Yougov, som publicerats i Metro, visar att stödet för Sverigedemokraterna ökat till 17,7 procent. I senaste val fick partiet 12,8 procent av rösterna.

Läs också:
Dött lopp mellan blocken i Sverige
Nyval engagerar svenskarna
"Blockpartierna måste ta invandringsdebatten"
"Politiskt vakuum och kaos att vänta"
Tuomioja: Unik situation i Sverige
Alliansen till nyval tillsammans
Nej till Löfvens budget - nyval kommer att utlysas

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes