Hoppa till huvudinnehåll

Flera nya hjältehundar utsågs

Finska kennelklubben utsåg i dag 18 hundar till hjältar. De här hundarna har under det gångna året hjälpt till med att rädda livet på personer i nöd. Dessutom fick flera hundar hedersomnämnande.

raimo varis
Raimo Varis är hjältehunden Jeres stolta ägare. raimo varis Bild: Yle/Niklas Fagerström raimo varis
Jere är en 13 år gammal karelsk björnhund. Den är inte skolad på något särskilt sätt men gjorde ändå en hjältemodig insats tidigare i år. Därför belönades den i dag med titeln hjältehund, i Mässcentret i Helsingfors.

- Jere kom och väckte mig på efternatten, på ett sätt som han aldrig hade gjort tidigare. Den hade troligen hört ett svagt rop på hjälp som jag själv inte hade uppfattat, berättar husse Raimo Varis.

Publiken följer med när hjältehundarna utsågs
Efter hjältehundsceremonin kom många personer fram för att ta bilder på de belönade hundarna och deras ägare. Publiken följer med när hjältehundarna utsågs Bild: Yle/Niklas Fagerström hjältehundar
Hundens ovanliga agerande fick ägaren att släppa ut den, och då sprang den direkt fram till en person som låg i ett dike i närheten.

- I diket låg en 75-årig kvinna. Hon hade inte särskilt mycket kläder på sig. Det var sju grader utomhus och hon hade legat där i sex timmar.

I grevens tid

Enligt räddningspersonalen som kallades till platsen skulle kvinnan troligen ha avlidit inom en timme om Jere inte hade lagt märke till henne.

Ägaren Varis vet inte säkert varför hunden reagerade så som den gjorde.

- Men hunden har instinkter den kan ta till i sådana här situationer. Det är jag övertygad om, kommenterar han.

hjältehund
18 hundar fick titeln hjältehund. hjältehund Bild: Yle/Niklas Fagerström hjältehundar
De flesta hjältehundar som utsågs i dag fick sin nya titel tack vare att de hade hittat en försvunnen person eller varnat för att någon hade råkat ut för en sjukdomsattack.

- En hjältehund är det bästa tecknet på förhållandet mellan människa och hund, och vad en bra hund kan göra för en människa. Alla hundar är på sätt och vis hjältehundar, men det är de som konkret har räddat människoliv som får titeln hjältehund, berättar Finska kennelklubbens styrelseordförande Helena Suni.

17 hundar fick också hedersomnämnande för hjältemodiga insatser. Klubben har belönat hjältehundar sedan år 1997.

Video: Se Yle Nyheters videointervju med Jeres ägare (på finska)

Läs också