Hoppa till huvudinnehåll

Nu digitaliseras privata bilder i Raseborg

Gamla stan i Ekenäs.
Arkivet "Albumit auki" digitaliserar och arkiverar bland annat fotografier av gamla byggnader. Gamla stan i Ekenäs. Bild: YLE/Malin Valtonen gamla stan ekenäs,Ekenäs

Digitaliseringsarbetet av invånarnas privata fotoalbum till arkivet ”Albumit auki” påbörjas samtidigt på sex orter i Finland. I Raseborg är det Luckan som ansvarar för digitaliseringen.

Siiri Oinonen (mitterst på bilden) från Albumit Auki lär här de intresserade hur man digitaliserar fotona och lägger in dem i nättjänsten.  På bilden ses också Gunilla Lindholm och Ette Berglund.
Siiri Oinonen (mitterst på bilden) från Albumit Auki lär här de intresserade hur man digitaliserar fotona och lägger in dem i nättjänsten. På bilden ses också Gunilla Lindholm och Ette Berglund. Siiri Oinonen (mitterst på bilden) från Albumit Auki lär här de intresserade hur man digitaliserar fotona och lägger in dem i nättjänsten. På bilden ses också Gunilla Lindholm och Ette Berglund. Bild: Anette Ström albumit auki

På Luckan i Raseborg säger verksamhetsledare Annette Ström att bilder som är tagna runt om i Raseborg tas emot med tacksamhet.

- Hemfotoalbum är värdefull lokalhistoria, säger hon.

Anette Ström säger att motiven får variera från vardag till fest, hem till arbetsplatser och unga till gamla. Hon understryker att fotografierna behandlas med stor noggrannhet och respekt. Bilderna digitaliseras samtidigt som berättelserna kring bilderna samlas in.

I arkivet ”Albumit auki” kan vem som helst se de sparade bilderna. Originalbilderna stannar hos fotografiernas ägare.

Luckan i Raseborg kommer att sysselsätta en långtidsarbetslös med digitaliseringsarbetet. Från och med den sjunde januari kommer den personen att några timmar per dag hjälpa kunder att scanna sina bilder vid Luckans byrå vid Torggatan 3 i Karis. Tidsbokning för digitalisering sker per telefon (044-017 0176) under Luckans öppethållningstider vardag från klockan 9-16.

Läs också