Hoppa till huvudinnehåll

Vad har hänt dig?

Alla med.
Alla med. Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Jag minns hur en kvinna tittade medlidsamt på mig från sin plats i bussen. Det gjorde mig obekväm. Dels för att den typ av medlidande yrkar på nåt slags offeridentifikation hos mottagaren, dvs hos mig, dels för att jag nu bedrog omvärlden – jag var ju faktiskt inte rullstolsburen på riktigt, det här att jag satt i rullstol i bussen i Helsingfors var bara ett test för vårt radioprogram.

Det här är ca tio år sedan. Programmet jag jobbade för var X3M Tema och temat för veckan var rullstolsburna. Vi hade inför programmet sammanställt en mängd olika inslag och detta då jag åker rullstol och min kollega knuffar på, det var bara en grej av många.

Men just känslan av att vara föremål för medlidande glömmer jag inte. Det var en obekväm roll.

Så jag kan förstå att vissa rullstolsburna opponerar sig just mot det. Men det är samtidigt inte lätt att komma ifrån. Rullstolen triggar frågan vad hände dig? Och kunde det hända mig?

Det kan hända vem som helst. Och det händer. Gång på gång är det någon som får provsitta en rullstol för första gången.

På 1930-talet drabbades många barn av polio som ibland kunna innebära ett behov av rullstol.
Helsingfors på 1930-talet. På 1930-talet drabbades många barn av polio som ibland kunna innebära ett behov av rullstol. Bild: Vamlas. rullstol

Tidsresa

I programmet Rivet ur arkivet gör vi en tidsresa tillbaka till en tid då rullstolen var en lyxartikel. Då den vars ben inte bar behövde bäras eller själv fick dra sig fram med händerna. Till en tid då det också var avgörande om du varit röd eller vit då du skadades, eftersom bara den ena sidan försågs med rullstol.

Här berättar historikern och fackboksförfattaren Tuula Vuolle-Selki om hur det kunde vara:


Raajarikkoisten työkoulu.
Rullstolar i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet kunde t.ex. se ut så här. Raajarikkoisten työkoulu. Bild: Ruskis rullstol

Kalle Könkkölä som idag är verksamhetsledare för föreningen Kynnys och i tiderna var med och grundade den, han säger det så bra i en tv-intervju år 1983:


Rullstol.
Rullstol. Bild: Yle fã¶rsta hjã¤lp

Mycket har blivit bättre. Men ännu i våra dagar finns det många brister och svårigheter i samhället som den som behöver rullstol berörs av. Här berättar Linn Karlsson om hur hon som blivande högstadieelev måste välja skola på basen av var det gick enklast att bygga en hiss:


Runebergs rullstol. Unik på sin tid.
Johan Ludvig Runebergs rullstol hör till de första i Finland. Den finns fortfarande kvar i Runebergs hem i Borgå. Fotograf Janne Rentola/ Svenska litteratursällskapet. Runebergs rullstol. Unik på sin tid. Bild: SLS rullstol

Är olyckan framme och man får båda benen obrukbara, så som det t.ex. gick för pargasbon Tomas Jansén i samband med en dykolycka, då behöver livet inte vara kört med det. För Tomas har det stundvis varit fullt ös och kanske t.o.m. lite för fartfyllt emellanåt…


Finlands elrullstolsförbund har existerat i två år.
Det dyker upp allt fler idrottsformer för rullstolsbrukare, både för manuella och elektriska rullstolar. Finlands elrullstolsförbund har existerat i två år. Bild: Yle elrullstol

Men också Tomas har ändå känt av det besvärliga när omgivningen plötsligt ändrar förhållningssätt på grund av den roll som rullstolen i och med sin fysiska uppenbarelse tenderar att fösa in användaren i:


Mycket har blivit bättre under åren, men fortfarande är det inte självklart att t.ex. byggnader är så tillgängliga för rullstolsburna som de borde vara. Bild: Yle Maja Ottelin nordsjö metrostation

Titta du också på programmet Rivet ur arkivet: Rullstolen.
Yle Fem måndag 8.12 kl. 22, repris fredag kl. 18.30. Dessutom 30 dagar på Arenan.

Programmet på Arenan (30 dagar)

Vill du se programmet textat till finska? Välj denna länk.


Läs också:


Mer material på samma tema i Arkivet. Redaktör Ida Fellman.

 • Vörås ekonomi ser bra ut

  "Följer samma positiva trend som ifjol".

  Vörå kommuns ekonomi ser bra ut. Delårsrapporten visar på ett bruttoresultat på drygt en miljon euro.

 • Tolvanen gjorde hattrick då Jokerit vände 0–2 till 5–2

  Jokerit tog sin nionde seger på elva försök.

  Jokerit gällde som storfavorit hemma mot Vitjaz men låg under med 0–2 i den första periodpausen. Därefter tände laget till och Eeli Tolvanen såg till att Jokerit tog sin sjunde raka vinst och nionde seger på elva försök.

 • Ny dramaserie visar barns vardag i 100 år

  Bygger på autentiska barndomsminnen som samlats in.

  På måndagen sändes det första avsnittet av dramaserien Barn i 100 år på Yle Fem. Under hösten får tittaren följa med på tidsresor till tio årtionden och uppleva dem genom ett barns ögon.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje