Hoppa till huvudinnehåll

"Alla kan lära sig motionera"

Christine Suvanto.
Christine Suvanto är mental coach Christine Suvanto. Bild: Yle/Tove Virta sfi-ordförande

Christine Suvanto är utbildad till att hjälpa människor att orka och må bättre. Det här gör hon bland annat genom att lära människor att motionera.

Förutom att Christine Suvanto är ordförande för Hangö IK:s friidrottssektion och Svenska Finlands Idrottsförbund är hon också mental coach.

Tanken är att få människor att själva vilja och framför allt vara villiga att motionera, berättar Suvanto.

– Jag lär människor att motionera genom att vara nyfiken och utmanande. Jag frågar: Varför vill du motionera? Ofta när motionerandet inte lyckas beror det på att det är någon annan som tycker att du borde motionera eller att du känner att du måste motionera för att alla andra också gör det.

– Det finns någon gren som var och en kan brinna för. Då du vet varför du vill motionera och vilken målbild du har är det lättare att göra en plan på hur du ska gå till väga.

Du sitter själv på de rätta svaren

En mental coach ger alltså inte tips utan ställer i stället de rätta frågorna påpekar Suvanto.

– Om jag ger tips ger jag sådana svar som kommer från min egen värdegrund. Det är inte meningen. Det som gäller är att jag ställer frågor till dig. Många gånger tror du i slutändan att det är jag som har kommit med råd och tips, men faktum är att det är du själv som har kommit fram till svaren.

För att hålla upp motivationen är det viktigt att fira när man nått ett mål.

- Det är inte så lätt att hitta motivationen om du aldrig har motionerat tidigare. Många har traumor från skolidrotten. Vi är också lämpade för olika saker. Kordinationen kan vara svår för någon och uthålligheten för någon annan. Om man inte har motionerat på länge är det ett stort steg att ta. Det är ganska tufft. Därför är det viktigt att veta var din utmaningsgräns går. För en del är det en enkel match att springa tio kilometer medan det för andra är en vinst att ta sig ut genom dörren.

Tidsbrist är ingen ursäkt

Ofta klagar folk att de helt enkelt inte har tid att motionera. Den ursäkten köper inte Christine Suvanto.
– Tid är det mest jämlika som finns här i världen. Allt handlar om ditt eget val. Hur villig är du att motionera? Det är inte bara att man vill utan man måste också vara villig?

Hur ska man då motivera folk att ta sig ut då det är mörkt och dåligt väder?

– Du ska ha små morötter. Räkna julstjärnor i fönstren eller bestäm dig vilken belöning du får då du varit ute och motionerat. Man ska lura sig om det känns behagligt att göra det.

Ordföranden för SFI ska ha koll på hela Svenskfinland

Suvanto har runt ett år varit ordförande för Svenska Finlands idrottsförbund. Hon är nöjd över året som gått.

- Tiden har gått snabbt. Jag hade inga förväntningar då jag blev ordförande. SFI har ju en alldeles vansinnigt fin säsong bakom sig. Aldrig tidigare har säsongen varit så fin som den här. Det gäller inom alla idrottsformer.

Att ha koll på allt är absolut den största utmaningen för ordföranden för SFI.

- Man ska vara insatt i allt. Där är det ju väldigt viktigt att de olika råden håller mig informerad. Svenskfinland är stort och jag vill verkligen vara med på kartan oberoende vad det gäller.

Läs också