Hoppa till huvudinnehåll

Droghärvan i Åbo sysselsätter fem åklagare

Polisjackor
Polisjackor Bild: Yle/Sofia Schleutker polisjacka

Förra veckan avslutade polisen förundersökningen kring den omfattande droghärvan bland ungdomar i Åbo som uppdagades i somras. Den här veckan behandlas droghärvan hos åklagarna vid åklagarämbetet i västra Finland.

Inte mindre än fem åklagare sköter de muntliga tillrättavisningarna. En av dem är häradsåklagare Markku Heikonen.

- Anledningen till att vi är så många som fem åklagare i det här fallet är att vi vill avgöra det här snabbt, plus att det till största delen handlar om unga personer mellan 15-18 år, säger Markku Heikonen till Yle Åboland och fortsätter:

- För de flesta som misstänks för straffbart bruk av narkotika handlar det om en muntlig tillrättavisning, men vi har också fall där de misstänkta förnekar brottet och i de fallen blir det åtalsprövning. Finns det sedan bevis kommer åtal att väckas i tingsrätten.

- Sedan har vi också fall där personer misstänks för att ha sålt narkotika.

Åbo Underrättelser var först med nyheten.

Bakgrund:
Enligt polisen är 120 ungdomar misstänkta för drogbrott. Utöver cannabis har polisen också stött på ecstasy i samband med utredningen. Majoriteten av de misstänkta är minderåriga. De flesta kommer från Åbo, S:t Karins, Lundo och Reso.

Tidigare artiklar:
Droghärvan i Åbo till åtalsprövning
Droghärvan bland ungdomar i Åbotrakten sväller
Utredningen kring knark- och ungdomshärvan i Åbo drar ut på tiden
Kattanelever i Åbo fast för knarkbrott

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland