Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Inkomstklyftorna ökar igen

Bild av Johannes Kananen
Bild av Johannes Kananen Bild: Yle/Isabella Mattsson johannes kananen

Finland är på väg att bli ett klassamhälle där ens familjebakgrund allt mer påverkar ens framtidsutsikter och där det går bra för en del men dåligt för ännu fler, anser forskaren Johannes Kananen som är specialist på inkomstskillnader.

Kananen var gäst i Aktuellt 17 på måndagen i samband med att Institutet för hälsa och välfärd THL publicerade en rapport om läget i välfärdsstaten Finland.

- Det som avgör om man har det bättre eller sämre hänger ihop med ens familjebakgrund och utbildning, vilket jobb man har och hur ens familjeförhållanden ser ut, säger Kananen.

Den som har en stadig inkomst och tillgång till exempelvis företagshälsovård har det bättre, medan de med snuttjobb har svårt att få tillgång till bra service. Blir man sjuk kan det bli en ond cirkel.

Samtidigt säger THL-rapporten att inkomstskillnaderna inte har ökat sen 2008, hur ska man tolka det?

- Efter finanskrisen växte ekonomin långsammare och aktiekurserna gick ner så att de som hade stora kapitalinkomster såg dem minska. Det ledde till att inkomstklyftorna inte ökade åren efter det. Men de senaste siffrorna i THL-rapporten är från 2012 och även om jag inte har några siffror för 2013 och 2014 är min bedömning att nu när aktiekurserna igen har stigit så har inkomstklyftorna igen ökat.

- Samtidigt ökar arbetslösheten, och när det sker så ökar också riskerna för större inkomstklyftor, säger Kananen.

Och när de politiska besluten går ut på att sänka skatter och dra ner på offentliga utgifter så leder det också till större skillnader mellan de som har det bra ställt och de som har det sämre, säger han.

Läs också:
Sju myter om välfärdsstaten

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes