Hoppa till huvudinnehåll

Himlaliv: Den där jävla döden

Himlalivgäst
Himlalivgäst Bild: Yle/ Bengt Klemets anne lindman

Varför är vi så rädda för döden och vad är det som skrämmer oss? Anna Lindman, tv-redaktör på Sveriges Television, har gjort många livsåskådningsserier under årens lopp men ingen som har engagerat och berört som hennes senaste serie Döden, döden, döden.

I programserien behandlar hon åtta vanliga rädslor för döden och försöker ta reda på varför hon själv är så rädd. Kan man bli mindre rädd för döden?

Av det omfångsrika materialet kring tv-serien skapade Anna Lindman dessutom en bok med det utmanande namnet Den där jävla döden. Här några utdrag ur boken:

Alla är inte rädda

Ett är säkert: alla människor är inte rädda för döden. Alla tycker inte att döden är ett jättestort problem. Men för många är den det. En del är väldigt rädda, en del är bara rädda ibland.

En del blir livrädda för döden när de får barn.

En del tänker bara på döden när de ska sova, andra när de är som lyckligast och blir rädda att förlora allt.

En del blir livrädda för döden när de får barn, en del blir rädda när de hör om läskiga sjukdomar. Många går runt med en malande oro, en känsla av inte orka prata om döden, inte orka tänka på den.

Att se en död mänska

I det här landet hör det till ovanligheterna att behöva se en död människa på riktigt. Här kan man gå genom livet och slippa det. Kan den som aldrig sett en död människa tänka sig sin egen död?

Från Sverige till himlen
Från Sverige till himlen Bild: SVT / Elisabeth Ohlson Wallin 4087 5101 000

Den döda kroppen skrämmer oss. Vi säger ibland att den döda ser ut att sova, men det är en förskönande liknelse. I den döda kroppen finns inget liv, det blir uppenbart när man ser en död människa att döden är absolut, att skillnaden mellan liv och död är tydlig. Den vi känt som levande är inte längre kvar.

Att gömma döden

Tingström tror att döden blir mer skämmande om vi gömmer den. Våra fantasier är alltid värre än verkligheten. Att se den döda kroppen är bättre än att fantisera om hur den ser ut.

Att se den döda är också att verkligen förstå att den man förlorat är borta, att bara kroppen är kvar, skalet. Det är lättare att ta farväl av ett skal. Det är lättare att begrava ett skal.

Att förlora den man älskar

Att döden ska tvinga oss att ta avsked av dem vi älskar är kanske vår största skräck, att föreställa sig det är att inse att döden är vidrig. Men ännu värre är den kanske, döden, när den inte bara tar de vi älskar utan också blåser oss på möjligheten att säga hej då.

Det är mycket med döden som skrämmer och gäckar oss människor. Och på ett lite irriterande sätt stör det oss att vi aldrig riktigt säkert kan veta hur det är på andra sidan. Vi kan aldrig få kunskap om vad döden innebär, vi kommer alltid sakna exakt erfarenhet av hur det är att vara död.

Vi vill ha svar

Men vi människor vill veta. Vi vill ha svar. När det gäller döden uteblir svaret. Vi trånar efter kunskap om vad som händer efter döden, som den som älskar trånar när kärleken inte besvaras.

Mänsklighetens längtan efter att förstå och förklara döden är hopplös. Men hopplösheten har gjort oss kreativa och gett oss mängder med förklaringsalternativ, tusentals vackra och hemska bilder av vad som väntar.

Yle Fem må 30.3. kl 18.30, repris sö 5.4 kl 14.30

Himlaliv kan ses 360 dagar på Arenan utan landsbegränsningar.


Redaktör: Bengt Klemets.

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro