Hoppa till huvudinnehåll

Bankerna får stor räkning för EU:s krisfond

EU:s flagga
EU:s flagga Bild: EPA eu flaggan

EU-ländernas finansministrar har enats om hur mycket pengar bankerna i varje enskilt EU-land ska betala till den gemensamma krisfonden. Finlands andel blir 1 098 miljoner euro - en summa som Finansbranschens Centralförbund tycker är orimligt stor.

Finansminister Antti Rinne (SD) säger att summan är i förhållande till Finlands storlek helt i linje med vad de övriga EU-bankerna bör betala.

Pengarna i krisfonden är avsedda att användas om bankerna på nytt råkar i svårigheter. EU har bildat en fond för det här ändamålet så att de enskilda medlemsländerna inte behöver rycka ut och rädda bankerna.

Totalt ska fonden ha ett innehav på 55 miljarder euro.

Finlands andel av fonden 1,9 procent

De små bankernas avgifter har sänkts, medan de stora bankkoncernerna tvingas dra ett större strå till stacken.

Finlands andel är 1,9 procent av krisfonden. EU-kommissionen anser att de finländska bankerna kan betala förhållandevis mer än genomsnittet i EU.

Kommissionen ger inte ut uppgifter om hur mycket varje enskild bank bör punga ut med - andelen beror på bankens storlek och de uppskattade riskerna. Nordea ska enligt preliminära uppskattningar ändå stå för 450 till 800 miljoner euro, OP för 70-140 miljoner euro, Danske för 30-60 miljoner euro och kreditinstitutet Kuntarahoitus för en andel på 40-80 miljoner euro.

Finansbranschen kritisk

Finansbranschens Centralförbund konstaterar i ett pressmeddelande att summan på över en miljard euro som de finska bankerna ska betala under åren 2016-2023 är stor och kommer att utgöra en enorm belastning för dem.

Nu är det viktigt att tröskeln för att använda krisfonden är hög. Annars finns risken att bankernas slutliga räkning blir ännu större, säger förbundets chefsekonom Veli-Matti Mattila.

Han säger sig å andra sidan vara glad att finansministrarna gick in för en modell som successivt ökar fondens storlek. Det håller kostnaderna åtminstone till en början rimliga, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes