Hoppa till huvudinnehåll

”Gunnel, vet du vad Instagram är?”

Jennifer Holmberg och Gunnel Forsell
En selfie med Jennifer Holmberg och Gunnel Forsell Jennifer Holmberg och Gunnel Forsell Bild: Yle #användhjärtat

"Jag lade ut en selfie på Instagram och taggade den, samtidigt som jag lyssnade på en podcast som jag läst om på en blogg." Så kan det låta i dag och det är ingen ur den yngre generationen som skulle lyfta på ögonbrynen, medan många äldre knappt förstår ett skvatt!

En onsdagsförmiddag träffade 15-åriga Jennifer Holmberg 75-åriga Gunnel Forsell på Folkhälsans seniorhus i Hagalund. Mötet ordnades med tanke på Yles kampanj Använd hjärtat och Jennifers uppgift var att lära Gunnel några så kallade ”some-ord” som de unga nuförtiden använder men som kan vara en total hebreiska för den äldre generationen.

Om kampanjen Använd hjärtat

Använd hjärtat
Använd hjärtat

Gunnel var ivrig över att lära sig nya ord och poängterade gärna att hon inte alls är rädd för datorer eller förändringar.

Selfie, some och Instagram

Det första ordet var selfie som Gunnel sa att hon inte hört förut men som hon nog förknippade med engelskans ”self”, dvs. sig själv. Då Jennifer berättat att en selfie är ett slags självporträtt som man tar men mobiltelefonens kamera, förstod hon direkt vad det var frågan om.

- Ja, det är det som den där statsministern alltid gör, utbrister Gunnel igenkännande och tillägger därefter att hon tycker sådant är löjligt.

Nästa ord var ”some”, det vill säga sociala medier.

- Det är ju allt det vi sysslar med idag, alltså tv, ipad och smarta telefoner, vet Gunnel men undrar därefter om man verkligen använder ordet some både på svenskt och finskt håll.

När Gunnel hör beskrivningen att det är som att umgås tillsammans med någon annan person men via datorn, tycker hon att det låter hemskt och berättar om när de på hennes jobb började hålla internationella möten över datorn.

- Först tyckte jag att det var vidrigt men insåg sedan vilka resekostnader firmorna sparade.

Vet du vad Instagram är?

- Ja, jag har hört om Instagram men jag vet nog inte vad det är, svarar Gunnel eftertänksamt.

Förklaringen lyder att man kan jämföra det med ett fotoalbum där man laddar upp bilder som folk sedan kan se på, gilla och kommentera. Gunnel förhåller sig skeptisk till det här och undrar var den personliga kontakten finns om man bara sitter där med sin maskin hela tiden.

För övrigt har Gunnel blivit god vän med sin pekplatta.

- Jag kan ju knappt leva utan den, den är härlig! Och den bits ju inte, säger hon och skrattar.

Lyssna på hela intervjun här bredvid och hör vad Gunnel anser om podcast, bloggar och om hon förstår vad en "hashtag" är!

Jennifer Holmberg går i årskurs 9 i Sökövikens skola i Esbo och var praoelev på Svenska Yle i november 2014.

Läs också

Använd hjärtat – Lupa välittää

 • Alice fick en vän

  Äldre människor kan bli väldigt ensamma om de har rörelsehinder och svårt att komma sig ut bland folk. Det var en orsak till att Monica Södergård bestämde att mamma Alice Södergård behöver en vän.

 • Lyckad bingokväll på Hemmet i Åbo

  Röda Korsets ungdomsavdelning arrangerade tillsammans med studenter från yrkeshögskolan i Åbo en lyckad bingokväll för de äldre på serviceboendet Hemmet. De som deltog välkomnade evenemang av den här sorten.

 • Ge ett löfte om att använda hjärtat!

  #AnvändHjärtat

  Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Här bjuder vi på ett litet hjälpmedel för att via små gärningar sprida glädje, både för dig och äldre personer nära dig. #AnvändHjärtat

 • "Att använda hjärtat är att visa hänsyn"

  Julsånger, gymnastik och pepparkakor stod på schemat när närvårdarstuderande underhöll äldre vid boendet Carl & Carolina i Vasa. Allt inom ramen för kampanjen Använd hjärtat och att använda hjärtat är att visa hänsyn säger Ghita som bor på Carl & Carolinas äldreboende.

 • Unga och gamla sjöng och tog selfies

  De äldre på Raseborgs stads dagverksamhet fick en glad överraskning, då Axxells närvårdarstuderande kom för att sjunga tillsammans med dem. Också en och annan selfie togs efter sångstunden. Se selfiegalleri!

 • Testa hurdan du blir som äldre!

  Äldre är helt vanliga människor som har levt lite längre.

  Äldre är helt vanliga människor som har levt lite längre. Gör vårt test och se hurdan du blir på äldre dagar! Kom ihåg att vi sist och slutligen inte är så olika.

 • ”Gunnel, vet du vad Instagram är?”

  En onsdagsförmiddag träffade Jennifer Holmberg 75-åriga Gunnel Forsell på Folkhälsans seniorhus i Hagalund, för att snacka om några så kallade ”some-ord”.

 • Delta i Använd hjärtat - det är enkelt

  Finns det en äldre människa i ditt liv?

  Finns det en äldre människa i ditt liv, som du vet att känner sig ensam ibland? I hela Finland är de cirka 100 000. Gör något för att hjälpa i dag - delta i kampanjen Använd hjärtat.

 • Använd hjärtat - vad handlar det om?

  Yle utmanar före julen i en rikstäckande kampanj unga att motarbeta ensamhet bland äldre. Skolor utmanas bland annat att arrangera ett oförglömligt evenemang för ensamma äldre.