Hoppa till huvudinnehåll

Höjd säkerhet inför amerikansk tortyrrapport

CIA:s högkvarter i Langley i Virginia 14.8.2008
Ordföranden för senatens underrättelseutskott Dianne Feinstein uttalar sig efter att uttskottet beslutat att offentliggöra rapporten om tortyr. CIA:s högkvarter i Langley i Virginia 14.8.2008 Bild: EPA/DENNIS BRACK - POOL cia

En rapport om den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s terroristjakt offentliggörs senare i dag. Enligt uppgift kommer rapporten att innehålla målande beskrivningar om de grymma förhörsmetoder som CIA använde efter 9/11-attackerna. USA befarar att rapporten kommer att väcka avsky och man har skärpt säkerheten vid sina ambassader.

Rapporten har sammanställts av senatens underrättelseutskott och presenteras för senaten senare i dag. Enligt flera tillförlitliga källor kommer rapporten att framställa CIA i mindre smickrande dager. Enligt uppgift tydde sig CIA till extrema metoder då man förhörde misstänkta efter terroristattackerna mot USA den 11 september 2001.

Rapporten redogör detaljerat för både de sexuella hot och de skendränkningar som de misstänkta utsattes för. President George W. Bush gav tillstånd till de tuffare förhörsmetoderna i efterdyningarna av 9/11 men skendränkningar auktoriserades aldrig officiellt.

Bush drog in på CIA:s befogenheter innan han lämnade Vita Huset. Då Barack Obama tillträdde i januari 2009 förbjöd han alla former av grymma förhörsmetoder.

Det tog många år att sammanställa rapporten och en av slutsatserna är att de tortyrliknande förhören inte ledde till några genombrott i kampen mot terrorismen.

USA befarar nu världsomspännande protester och eventuellt också våldsamma demonstrationer. Vita Huset medgav att man har höjt beredskapen vid sina ambassader.

- Det finns indikationer på att rapporten kan leda till en högre risk för amerikanska faciliteter och amerikanska medborgare som befinner sig utomlands, sade Vita Husets presstalesman Josh Earnest.

President Barack Obama välkomnar att rapporten offentliggörs.

- Så mycket som möjligt av det som försiggick bör vara tillgängligt för det amerikanska folket så att de kan själva bilda sig en uppfattning om vad som hände. Oberoende av förutsättningarna så bör vi se till att något dylikt inte kommer att hända igen, sade Earnest.

Merparten av den över 6 000 sidor långa rapporten kommer att vara öppen för allmänheten men vissa delar kommer att förbli hemligstämplade.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes