Hoppa till huvudinnehåll

Houtskärsbor demonstrerade för hälsovården

demonstration för vård i Houtskär
Therese Skaag och Peter Mattson hoppas att tjänstemännen också skulle förstå dem demonstration för vård i Houtskär Bild: Yle/Johanna Ventus demonstration för vård i houtskär

- Ropena skalla, läkarvård åt alla!

Så lät det på demonstrationen som ordnades utanför stadshuset i Pargas på tisdagsförmiddagen. De som deltog i demonstrationen protesterar mot stadens förslag att spara inom hälsovården i Houtskär.

Demonstrationen ordnades innan stadsfullmäktigemötet körde igång. Under dagens möte ska fullmäktige besluta om budgeten för 2015.

- Vi hoppas att vi får synlighet och att vi på det viset skulle kunna påverka, säger Houtskärsbon Therese Skaag. Jag tror att det finns många politiker som förstår vår sak, vi är mera oroliga för tjänstemännen.

demonstration för vård i Houtskär
Houtskärborna demonstrerade utanför stadshuset i Pargas. demonstration för vård i Houtskär Bild: Yle/Johanna Ventus demonstration pargas

Demonstranterna följer med fullmäktigemötet, som inleddes klockan 12.

- Vi kommer inte att demonstrera i fullmäktigesalen utan kommer att följa med mötet och visa vårt stöd åt politikerna, säger Peter Mattsson från Houtskär. Han hoppas att demonstranterna kan påverka beslutet.

- Vi litar på dem och de måste visa sitt ansvar, säger Mattsson.

Demonstranterna är oroliga för hur det går för läkarvården i Houtskär.

Stadsdirektör Folke Öhman föreslår en minskning av hälsovårdens anslag med 10 000 euro på orten. Inbesparingen är summan av vad staden skulle spara genom att stänga Hälsogården. I så fall skulle mottagningen flytta till serviceboendet Fridhem. Tandläkarmottagningen i Houtskär är också på fallrepet. Enligt förslaget ska mottagningen flytta till Korpo.

Många politiker vill ha god hälsovård i Houtskär
"Det stora intresset visar hur viktig Houtskärs bashälsovård är"
"Chock, huvudlöst och förkastligt" - Houtskärs sparplaner förargar

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland