Hoppa till huvudinnehåll

Ingå har en realistisk budget

Från ungdomsavdelningen i nya biblioteket i Ingå ser man ut över hamen och det förra biblioteket.
Biblioteket i Ingå känner av sparkraven i kommunen. Anslagen för nya böcker skärs ner. Från ungdomsavdelningen i nya biblioteket i Ingå ser man ut över hamen och det förra biblioteket. Bild: Yle/Marica Hildén ingås nya bibliotek

Ingå har igen ett budgetförslag för nästa år som kan presenteras för fullmäktige. Kommunstyrelsen godkände i går (8.12) det nya budgetförslaget som är 45 000 euro på plus i stället för 200 euro på plussidan så som det tidigare förslaget var.

Bildningen sparar mest och kommunen måste också klara sig med mindre vikarieanslag, men nu är kommunstyrelsen nöjd, säger ordföranden Marie Bergman-Auvinen från SFP.

Långt budgetarbete

I Ingå har arbetet med budgeten för nästa år tagit lång tid. Först godkände kommunstyrelsen en budget som fullmäktige sedan remitterade eftersom man ville ha flera besparingar och bättre förklaringar i budgettexten.
Även kommunstyrelsemedlemmar som godkänt budgeten i styrelsen valde att rösta för en remittering när budgeten behandlades i fullmäktige.


Sedan tog tjänstemännen och nämnderna sig en ny titt på siffrorna, och visst kunde man banta litet till. I det förra budgetförslaget var kommunen 200 euro på plus och i förslaget som godkändes av kommunstyrelsen i går kväll så är kommunen 45 000 euro på plus.

Grundtryggheten och bildningen sparar mycket, och man befarar att servicenivån för äldre och unga blir sämre i Ingå. Bergman-Auvinen tycker ändå att alla sektorer får dra ett tungt lass.

- Bildningen jobbade mest för att hitta besparingar och jag hoppas ännu att ungdomssidan kan se över hur den producerar sin verksamhet.

Disciplin krävs

Budgeten för nästa år kräver hård disciplin, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Bergman-Auvinen.

- Vi måste se över processerna, är det något vi gör fel, är det något vi kunde göra smidigare? Vi ska inte jobba hårdare, utan fundera på hur vi jobbar.

Bergman-Auvinen säger att budgetförslaget för nästa år är realistiskt.

- Den är knapp, men realistisk.

Fullmäktige möts den 17 december för att diskutera budgeten för nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland