Hoppa till huvudinnehåll

Julklappen med stort J?

dagsljuslampor i en affär
dagsljuslampor i en affär Bild: Yle/Erica Vasama dagsljuslampor

När dagarna är korta och vädret dystert känner sig många trötta, kanske rentav nedstämda. Så kallade dagsljuslampor har blivit en räddning för en del människor.

Stefan Berlin, företagare vid elektronikaffären Expert i Borgå, ställer sig skeptisk till om lampan verkligen fungerar.

- Men den sägs vara till hjälp och alla är ju olika känsliga för ljus. Varför inte? Man måste prova sig själv fram, svarar Berlin då kunder frågar om lampan är till någon nytta.

Vid Expert har lamporna sålt bra inför jul.

- Det är en pryl som man gärna köper i julklapp till sina föräldrar, barn, vänner – vem som helst egentligen. Försäljningen har börjat i år redan och jag tror vi ligger lite före i försäljningen av dem jämfört med i fjol.

Några meter bort i Kungsporten i Borgå ligger Experts konkurrent Tekniset.

Försäljare Jesse Rantimo i Tekniset i Borgå
Jesse Rantimo har en dagljuslampa vid kassan. Försäljare Jesse Rantimo i Tekniset i Borgå Bild: Yle/Erica Vasama jesse rantimo
Försäljare Jesse Rantimo är fundersam: när mörkret anlände, beställde man in dagsljuslampor och prissatte dem konkurrenskraftigt. Men åtgången har varit sämre än väntat.

- Kanske folk inte har insett ännu att lamporna faktiskt hjälper. Litar de på att det räcker att äta d-vitamin?

Också för personalen

Det hör förstås till Rantimos jobb att göra reklam för dagsljuslamporna.

Men det är inte bara tomt försäljningsprat. Han har personliga erfarenheter av lampan, ingen annanstans än på jobbet.

- Vi har en lampa vid kassan som är till för personalen. Den har nog hjälpt. På morgonen när man kommer på jobb känner man sig inte alltid så pigg. Men lampans klara sken ger en somrig, piggare känsla.

Brödmaskin, spikmatta… och dagsljuslampa

Dagsljuslampan verkar vara Julklappen med stort J i år. Men är den bara en flyktig trend, som brödmaskinen i början av 1990-talet?

Det tror Stefan Berlin vid Expert.

- Jag tror nog det är en trend för tillfället. Men den kommer aldrig att gå ut, de som har nytta av den vill köpa en ny. Den finns säkert kvar i sortimentet i någon form. Det är som med spikmattan till en jul, den blev en boom men nu finns den knappt någonstans att få.

Läs också