Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad får inte spara för mycket på kulturen

Arkivbild. Bild: YLE/ Carl-Magnus Långkvist minnesutställning

Kristinestad bör komma ihåg att lagen säger att kommunerna ska stöda kulturverksamhet. Det påpekar Österbottens Förbunds kulturnämnd som en reaktion på Kristinestads sparbeslut.

Kristinestad har planer på att göra om tjänsterna som museichef och kultursekreterar till halvtidstjänster. Det fick nämnden att reagera.

- Vi kan inte ge order åt kommunerna, men vi kan påpeka vilka bestämmelser som finns för kulturverksamheten, säger kulturchef Tarja Hautamäki på Österbottens Förbund (ÖF).

Uppmaning åt politikerna

Nämnden påpekar också att kommunerna får statsandelar för att erbjuda kultur åt sina invånare.

Kulturnämnden beslöt att uppmana beslutsfattarna i Kristinestad att komma ihåg vad lagen säger om kulturen i samband med att budgeten för nästa år görs upp.

- Det blev en livlig diskussion om situationen i allmänhet i Kristinestad och alla sparåtgärder som pågår där, säger Hautamäki.

Kulturnämnden vid ÖF tog upp ärendet efter ett tips om läget i Kristinestad. Fullmäktige i Kristinestad ska godkänna nästa års budget på måndag.

Enligt lagen ska kommunerna både stöda och ordna kulturverksamhet. Regionförvaltningsverket rekommenderar också att i kommuner med upp till 25 000 invånare ska det finnas en heltidstjänst inom kulturen. I kommuner med mer än 25 000 invånare ska det finnas två heltidstjänster.