Hoppa till huvudinnehåll

Lena Dunham - precis som vi andra

Boken Not that kind of girl går i vitt, svart och rosa.
Not that kind of girl är en läsvärd bok av beundransvärda Lena Dunham. Boken Not that kind of girl går i vitt, svart och rosa. Bild: YLE / Catariina Salo not that kind of girl

Att skriva sina memoarer vid 28-års ålder är något bara en person med stor hybris skulle göra. Nu är inte Lena Dunhams Not that kind of girl heller en memoar i ordets rätta bemärkelse, det är en uppväxtshistoria, en terapeutisk helhet som många säkert kan dra nytta av.

När hon i boken beskriver sina tillkortakommanden i livet känns hon som vem som helst av oss, inte den där ouppnåeliga stjärnan som lyckats göra en fantastisk serie och många bra filmer. Hon är svår och har ett knepigt psyke. Lite som vi, som vem som helst som haft bekymmer i livet.

Det är inte heller en historia med ett lyckligt slut. “Titta vad jag varit med om och se var jag är nu”, det är inte det Lena vill berätta. Nej, det är en historia om vad som händer under tiden hon jobbar, hur det känns för henne att uttrycka sig trots och tack vare sin uppväxt och sina problem.

Ångestens grymma verklighet är att man aldrig riktigt förstår det.

Medan jag läser Not that kind of girl tar jag bilder av texten. Små meningar här och där som jag tycker känns relevanta, saker som kommer in på skinnet. Ändå är hennes text inte allmängiltig. Genom att modifiera hennes poänger kan jag applicera dem på mitt eget liv, och det är styrkan med boken.

Samtidigt som Lenas bok är en rasande briljant text känns den hackig. Som om hon samlat alla de word-dokument hon skrivit under flera års tid och bundit samman dem med passliga stycken, meningar och ord. Det känns ryckigt. Men det är hennes historia, och vem är jag att ifrågasätta den?

Sen svenska översättningen av Not that kind of girl lämnar en del att önska, men poängen kommer fram. Ångesten och den psykiska verkligheten i Lena Dunhams liv ger sig uttryck i allt hon gör. Visst känner jag också igen många saker från hennes liv som blivit omskrivna i serien Girls.

Jag ger boken åtta poäng av tio och rekommenderar den speciellt för dig som vill se bakom en framgångsrik kvinnas yta.