Hoppa till huvudinnehåll

Luciapengar hjälper barnfamiljer att orka

Familjen Roms-Wasström i Raseborg
Familjen Roms-Wasström i Raseborg Familjen Roms-Wasström i Raseborg Bild: Yle luciapengar

Ända sedan år 1949 har lucia samlat in pengar till välgörande ändamål. I början gick pengarna till fattiga och nödlidande, oftast barnfamiljer. En barnfamilj vars hus hade brunnit ner under året kunde räkna med hjälp av lucia.

I dag satsas luciamedlen främst på förebyggande verksamhet. De så kallade Må Bra-lägren är avsedda för barnfamiljer som tillfälligt behöver avlastning. På lägren får de förutom barnpassning tips om hur de kan klara av sin vardag utan utbrändhet och sjukskrivningar.

"Får de ens lite stöd så orkar de igen"

Det är Folkhälsan som administrerar luciamedlen.

- Vi satsar på sektorer som den offentliga sektorn inte har råd med. Då kommunen träder in och hjälper en familj har det ofta redan gått så långt att krisen är ett faktum. Vi ingriper tidigare, förklarar avdelningschef Gun Andersson vid Folkhälsan.

Andersson konstaterar att det inte är mycket stöd som behövs för att få in en familj på rätt spår.

- Får de ens lite stöd så orkar de igen, säger hon.

Familjen Roms-Wasström i Tenala, Raseborg åkte på ett Må Bra-läger i fjol. Fembarnsfamiljen sprang i ett ekorrhjul och krafterna började tryta.

Familjen Roms-Wasström i Raseborg
Familjen Roms-Wasström i Raseborg Bild: Yle luciamedel

- Det kändes som att orken inte alltid räckte till, säger Jessica Roms.

Båda föräldrarna var ändå lite tveksamma inför lägret.

- Jag frågade mig om vi faktiskt mår tillräckligt dåligt för att kunna delta i ett sådant läger. Men när vi väl var där märkte vi att alla de andra också var helt vanliga familjer, säger Roms.

Efter lägret har familjen, som numera utökats med en baby, orkat bättre med vardagen.

- Vi stannade upp och började fundera på vårt liv. Vi började förstå mekanismen hur det går till då problem uppstår i familjen, säger Niclas Wasström.

14-åriga Felicia var nöjd med lägret.

- Vi fick en gemenskap som vi inte hade haft på länge

Också barn som drabbats av våld får stöd ur luciamedlen. En ny terapimetod kallad Trappan har utvecklats just med tanke på våldsdrabbade barn. En del av luciapengarna används till att utbilda Trappanterapeuter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes