Hoppa till huvudinnehåll

Vart går luciapengarna?

Ända sedan år 1949 har lucia samlat in pengar till välgörande ändamål. I början gick pengarna till fattiga och nödlidande, oftast barnfamiljer. En barnfamilj vars hus hade brunnit ner under året kunde räkna med hjälp av lucia.

I dag satsas luciamedlen främst på förebyggande verksamhet. De så kallade Må Bra-lägren är avsedda för barnfamiljer som tillfälligt behöver avlastning. På lägren får de förutom barnpassning tips om hur de kan klara av sin vardag utan utbrändhet och sjukskrivningar.

Det är Folkhälsan som administrerar luciamedlen.

- Vi satsar på sektorer som den offentliga sektorn inte har råd med. Då kommunen träder in och hjälper en familj har det ofta redan gått så långt att krisen är ett faktum. Vi ingriper tidigare, förklarar avdelningschef Gun Andersson vid Folkhälsan.

Får de ens lite stöd så orkar de igen

Andersson konstaterar att det inte är mycket stöd som behövs för att få in en familj på rätt spår.

- Får de ens lite stöd så orkar de igen, säger hon.

Må bra-lägren ger mer ork

Familjen Roms-Wasström i Tenala, Raseborg åkte på ett Må Bra-läger ifjol. Fembarnsfamiljen sprang i ett ekorrhjul och krafterna började tryta.

- Det kändes som att orken inte alltid räckte till, säger Jessica Roms.

Båda föräldrarna var ändå lite tveksamma inför lägret.

- Jag frågade mig om vi faktiskt mår tillräckligt dåligt för att kunna delta i ett sådant läger. Men när vi väl var där märkte vi att alla de andra också var helt vanliga familjer, säger Roms.

Efter lägret har familjen, som numera utökats med en baby, orkat bättre med vardagen.

- Vi stannade upp och började fundera på vårt liv. Vi började förstå mekanismen hur det går till då problem uppstår i familjen, säger Niclas Wasström.

14-åriga Felicia var nöjd med lägret.

- Vi fick en gemenskap som vi inte hade haft på länge

Också barn som drabbats av våld får stöd ur Luciamedlen. En ny terapimetod kallad Trappan har utvecklats just med tanke på våldsdrabbade barn. En del av luciapengarna används till att utbilda Trappanterapeuter.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.