Hoppa till huvudinnehåll

Vintercyklister saknar cykelställningar

På vintrarna får cyklister ofta hitta på egna lösningar för var cykeln ska stå trygg.
På vintrarna får cyklister ofta hitta på egna lösningar för var cykeln ska stå . På vintrarna får cyklister ofta hitta på egna lösningar för var cykeln ska stå trygg. Bild: Yle/Hanna Nordenswan cykelparkering

Cyklisterna i Helsingfors suckar igen. Marken är snöfri men cykelställningarna har redan tagits bort och förts till sina vinterförvar.

Stara, Helsingfors stads tjänsteproducent, började redan i november plocka bort cykelställningar från stadens gator.

- Vi tar bort cykelställena redan i november, ur vägen för snöplogning. Vädret blev kallare då och det kom en del snö. Det var främst de bilformade cykelställningarna som togs bort, de är rätt värdefulla så vi vill inte riskera att snöplogarna skråmar dem, säger Staras produktionschef för gatuunderhållet, Tapio Vauhkonen.

Fem, sex ställningar har redan tagits bort, och de övriga ställningarna som tas bort kommer att förses med varningslappar några veckor innan de försvinner, så att cyklisterna hinner parkera någon annanstans.

- Det finns förstås också permanenta cykelställningar, Narinkens torg har några, utanför Stockmann finns ett tjugotal och längs med Mannerheimvägen finns flera ställningar utplacerade.

Vauhkonen förstår att många tycker att ställningarna tas bort på tok för tidigt, men håller ändå fast vid att det är lättast så.

- Vi är tvungna att göra det här arbetet så här, snön kan komma plötsligt och då riskerar cyklarna bli under plogarna. Dessutom är det ju så att cyklandet minskar rejält redan under november.

”Det är inte katastrof men bättre kan det bli

Roger Sittnikow är teknisk rådgivare för Helsingfors cyklister.
Roger Sittnikow Roger Sittnikow är teknisk rådgivare för Helsingfors cyklister. Bild: Yle/Hanna Nordenswan sittnikow

Helsingfors borde lära sig av Uleåborg då det kommer till vintercykling, tycker Roger Sittnikow som är teknisk rådgivare för Helsingfors cyklister.

- Vintercykling i Helsingfors är inte så utvecklat om man till exempel jämför med Uleåborg, där det cyklas året om. Det har blivit bättre, stora cykelvägar plogas snabbare, men annars är det lite jobbigt.

Enligt Sittnikow är underhållet av cykelställningar på vintern problematiskt. Det finns inte en plan för cykelparkeringen, och det är heller inte bara en instans som har ansvaret. Både Byggnadsverket och Stadsplaneringen har ansvaret, men aktören som verkställer deras order i praktiken är Stara.

- Det finns ingen plan över vilka cykelparkeringar är ämnade för åretruntbruk och det finns heller ingen plan för hur de som är ämnade för det ska skötas. Vem ska ta bort snön från dem till exempel. De är heller inte märkta, så de som plogar märker dem inte i snöyran och plogar sönder dem. Och sedan finns det ingen plan för vem som ska reparera de sönderplogade cykelställningarna.

Sittnikow skulle gärna se att man använde kriterierna för vinterföre, det vill säga tio centimeter snö på tre plogningsområden, som starskott för att föra cykelställningarna i vinterförvar. Han hoppas också att staden skulle skaffa cykelställningar med tak som kunde stå kvar hela vintern.

En stad för vintercyklister är Helsingfors inte ännu, men staden är på väg i rätt riktning.

- Helsingfors blir hela tiden bättre. Det är inte helt katastrof men bättre kan det bli.

Byggnadsverket jobbar för tillfället med en planläggning av cykelställningarna.

På Twitter reagerade stadsbor över att cykelställningar tagits bort till exempel vid Rickardsgatans bibliotek.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.