Hoppa till huvudinnehåll

Anette skaffar fram allt från skelett till kaffekoppar

Anette Fagerström
Anette Fagerström Anette Fagerström Bild: yle/Maud Stolpe anette fagerström
Anette Fagerström är rekvisitör och teknisk chef på Åbo Svenska Teater. Hennes jobb går ut på att skaffa fram det som scenografen kommer på att behövs för en pjäs och det kan vara ganska så krävande.

Det gäller att vara fingerfärdig och uppfinningsrik om man ska jobba som rekvisitör på en teater. Scenografen är den som bestämmer vad som behövs och på Åbo Svenska Teater är det Anette Fagerström och hennes kollegor, som ska se till att allt som behövs skaffas fram. Det som inte finns färdigt att få får de helt enkelt tillverka. Sedan under pjäserna ska de se till att prylarna hamnar på rätt ställe på scenen. Anette Fagerström har dessutom ansvar för att tekniken fungerar.

Åbo Svenska Teater har ett par större lager i Lundo och några mindre rum i själva teaterhuset där rekvisitan finns. Då man besöker Anette Fagerström i ett av hennes arbetsrum möts man av ett skelett i vuxen storlek men visst omges man också av vildvittror, höns, stora hammare och yxor, dockor, clownhuvuden och ett porträtt av marskalk Mannerheim - men tro det om ni vill; här hittar man också ett par riktigt fina tavlor av Helen Sjerfbeck.

Anette Fagerström har jobbat på ÅST sedan 1988 och hon har jobbat med så många pjäser att mycket av prylarna som omger henne inte ger några klara assosiationer till vilka pjäser de har hört.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland