Hoppa till huvudinnehåll

En lucia som får vara som hon är

luciadockor i papp
luciadockor i papp Bild: Yle lucia 2012

Vid Åshöjdens grundskola får alla flickor i årskurs sex vara lucia om de vill. Kulturredaktör Ida Henrikson träffade några av skolans elever och deras musiklärare Anna Schultz, för att tala om luciatraditioner och om hur en lucia får se ut.

- Vi vill göra människor glada, säger lågstadieeleverna från Helsingfors musikklasser vid Åshöjdens grundskola, då jag som en del av performancegruppen Barbro vs Heidi är inbjuden för att följa med genrepet av deras luciauppträndande.

Lucia har debatterats flitigt i höst, och bra så. Vi i den fria gruppen Barbro vs Heidi spelade i november en föreställning på Pop up Art House på Dianascenen i Helsingfors, där vi kritiserade vissa aspekter av traditionen. Bland annat ville vi problematisera det faktum att lucia ofta blir en skönhetstävling, samt att normen för hur lucia ska se ut är väldigt snäv. Samtidigt ville vi också visa på att det går att göra lucia mer inkluderande och att själva tanken om att sprida ljus och värme i vinternatten är fin. Vi fick mycket positiv respons, men också en hel del kritik (uteslutande av folk som inte sett föreställningen). Det är intressant att många verkar ta det väldigt personligt ifall någon ifrågasätter en tradition.

Musiklektor Anna Schultz vid Åshöjden är en av dem som tycker att det är viktigt att diskutera lucia, det är därför hon har bjudit in oss. Schultz har löst frågan om vem som får vara lucia på ett bra sätt. Det är årskurs fyra och sex som står för luciatåget och här får alla flickor i sexan vara lucia – om de vill. Sedan turas de om att bära kronan och ser till att det finns tillräckligt många uppträdanden för att alla ska få vara lucia en gång. Flickorna har alltså ett fritt val, men Schultz berättar att hon har tillämpat systemet i sju års tid och att alla sexor har valt att vara lucia, till och med de allra blygaste. Fyrorna får vara tärnor och stjärngossar och i år finns det en kvinnlig stjärn”gosse” med i tåget.

Lucia kan vara pojke, eller ha blått hår

Efter elevernas vackra uppträdande (jag gråter lite i smyg över hur stämningsfullt det hela är) får vår grupp sitta och snacka en stund med några av dem. De visar sig verkligen ha funderat på det här med lucia och rollfördelningen. Många av dem har goda luciaminnen, men en del har också blivit ledsna då de inte fått vara lucia i till exempel dagis.

Alla pojkar tycker att det skulle vara okej med pojkar som tärnor, men ingen av dem vill själva vara det. De kan också tänka sig en manlig lucia. Ett par killar i femman funderar på att vara lucia nästa år, då de går på sexan.

- Men inte om det blir ett skämt med korvar i kronan, det måste vara på allvar.

Eleverna har noterat att kandidaterna i Folkhälsans (i samarbete med HBL och Svenska Yle) luciaval alla ser väldigt lika ut. Flera av dem har sett lucior som avviker från normen, till exempel mörkhyade lucior, men bara i Sverige.

- Varför har vi aldrig haft en mörkhyad lucia här i Finland?

Efter lite diskussion kommer de fram till att lucia nog kunde ha blått hår också, eller en näsring. Ett par av barnen har sett lucior med funktionsnedsättning och tyckt att det varit fint.

- Egentligen är det ingen skillnad hur lucia ser ut, men hon måste vara snäll.
- Lucia får nog vara lite rock and roll.
- Det skulle vara coolt om hon är hiphoppare!
- Man ska få vara som man är, fast man är lucia.

Ju fler lucior, desto mer ljus

Vi enas om att Finlands luciakandidater och årets lucia är hur tuffa som helst och att de gör ett viktigt jobb. Barnen tycker ändå att man inte skulle behöva rösta fram bara en lucia.

- De gör så många uppträdanden, de kunde ju också turas om, som vi gör.

En del tyckte dessutom att det kunde finnas fler än bara en lucia åt gången. Tre lucior sprider mycket mer ljus än bara en.

Jag är djupt imponerad av barnens insiktsfullhet och tänker att vi vuxna kan lära oss något av dem. Fortsätta diskussionen och kanske få till stånd en förändring. Inse att det är alldeles naturligt att traditioner förnyas. Ta vårt ansvar och börja med att stryka hela skönhetstävlingsmomentet i samband med lucia. För vem kan inte hålla med om att…

- Alla borde få vara vad de vill. Inte bara i lucia utan annars också.

Läs också Catariina Salo: Luciakonceptet måste förändras

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje