Hoppa till huvudinnehåll

Här är pälsen Finlands lucia ska bära

Iris Laitinen visar Luciapälsen 2014
Iris Laitinen visar Luciapälsen 2014 Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist iris laitinen

Finlands Lucia kommer som vanligt att bära en päls som har formgivits och tillverkats i Jakobstad. Men i år var designern, Elizabeth Palm, tvungen att googla "Lucia" för att veta vad hela firandet går ut på.

Palm kommer från Estland och studerar design och marknadsföring på yrkeshögskolan Centria i Jakobstad. Modellen beskriver hon som enkel och sportig.

luciakandidat vanessa eriksson
Vanessa Eriksson skrider ner för domkyrkotrappan den 13 december. luciakandidat vanessa eriksson Bild: Folkhälsan/Hannes Victorzon vanessa eriksson

- Det är väldigt strikta regler för hur pälsen ska se ut. Det jag kunde leka med var detaljer som fickor och dragkedjor.
May Björklund har sytt upp Luciapälsen, Elizabeth Palm har designat den och modellen heter Iris Laitinen.
May Björklund, Iris Laitinen, Elizabeth Palm May Björklund har sytt upp Luciapälsen, Elizabeth Palm har designat den och modellen heter Iris Laitinen. Bild: Kasper Gustavsson elizabeth palm

Pälsen ska enligt traditionen vara lång, vit och gjord av fårskinn. Det är den lokala Folkhälsanföreningen som väljer ut vilken design som slutligen sys upp åt Lucia.

- Då vår lärare började prata om det här visste jag inte alls vad hon snackade om. Jag googlade rätt mycket, skrattar Palm.

Skinnen från Island

Pälsen är faktiskt inte helt klar ännu. Den tillverkas av körsnärsföretagaren May Björklund. Utmaningen är att allt ska ske fort när det väl börjar hända.

- Vi får måtten då Lucia är vald. Så det får ta knappt två veckor att tillverka pälsen, säger lektor Pia Blomström.

Fårskinnen som används kommer från Island. Enligt May Björklund var det också spännande att se om skinnen kommer till Jakobstad i tid. Det finns inga finländska fårskinn som kan användas för Luciapälsen.

Vad var utmaningen med att sy den här pälsen?
- Det var dragkedjorna. Vi har sytt med en förr, men nu är det två.

Finlands Lucia Vanessa Eriksson kommer att få behålla pälsen efter lussandet. Därför ville Palm göra den i tre versioner. En lång, en mellanlång och en kort. Tack vare dragkedjorna går det att korta pälsen enligt behov.

Läs också