Hoppa till huvudinnehåll

I bastun talar man om sport och kvinnor

Jyrki har tre bastuturer i veckan.
Bastu-selfie. Jyrki har tre bastuturer i veckan, en egen och två gemensamma "länkbastu"-turer. Jyrki har tre bastuturer i veckan. Bild: Jyrki Häyrinen jyrki häyrinen

Julbastun är något jag minns speciellt från min barndom. Det var alltså en gemensam bastutur för männen och en för kvinnorna i husbolaget på julafton. När det var männens tur bågnade bastun, så fullt var det att man fick köa till laven.

Av Jyrki Häyrinen

På den tiden mindes man ännu krigstiden och gubbarna berättade sina spännande överlevnadshistorier. Man var inte alltid överens och de mest eldfängda debatterna slog nästan över i gräl. Lite för mycket alkohol hade väl sin andel också … Men det utbröt inga slagsmål, de andra bastubadarna fick lugna ner stridstupparna och den allmänna bastufreden upprätthölls.

En kvinnas doft

I huset där jag nu bor, i Helsingforsförorten Hertonäs, är de gemensamma bastuturerna jätteviktiga. För det mesta är det samma fyra eller fem karlar som badar. Givetvis har också husets kvinnor en egen tvåtimmars tur.

I bastun snackar vi och filosoferar om livet, om sport och vad som händer i huset. Ibland talar vi också om kvinnor … De lämnar efter sig en doft som vi karlar kan förnimma när det blir vår tur att bada.

Det tog ett år att reparera rören i vårt hus och då kunde vi inte använda bastun. Under den tiden kändes det som att man inte visste nånting om vad som hände i huset eller hur vännerna och grannarna mådde.

Men när det hela var klart, fick jag äran att placera stenarna på den nyrenoverade bastuns ugn. Jag var också den första att bada i den uppsnyggade bastun, tillsammans med min granne Tony.

Numera har vi två gemensamma bastuturer i veckan, i stället för bara en. Jag har också en egen bastutur. Så nu kan jag bada bastu tre gånger i veckan om jag vill.

Lyssna! Berättelser: Lenkkisauna av Jyrki Häyrinen i Radio Vega onsdag 10.12 kl. 11.48 & 19.22. Projektledare Charlotte Sundström.

Läs också